UA RU

Фінансова допомога під загрозою: чому ВПО ризикують втратити виплати

Як довго переселенцям можна перебувати за кордоном, щоб зберегти свої гроші, та які виключення існують

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Покидати межі країни можна максимум на 30 днів

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Громадяни України, які мають статус внутрішньо переміщених осіб, можуть втратити право на отримання виплат в Україні після подорожі за кордон. Виїзд переселенців фіксується у спеціальному реєстрі.

Про це у коментарі РБК-Україна пояснила юристка Stron Legal Services Мар'яна Гавришко.

Не так давно почало діяти правило, згідно з яким переселенцям, які перебувають за кордоном протягом більше ніж 30 послідовних календарних днів без документально підтверджених обґрунтованих причин, не буде надаватися грошова допомога.

Однак, за словами юриста, існують наступні обґрунтовані причини, при яких можливе збереження виплат:

"Такі нововведення зумовлені тим, що українці, які отримали статус ВПО, виїхали за кордон і додатково отримали прихисток від іноземної держави. Відповідно такі особи отримують матеріальну допомогу одразу від двох держав", – звертає увагу Мар'яна Гавришко.

Так, біженці, які виїхали за кордон, не можуть отримати права внутрішньо переміщених осіб, оскільки вони обрали зовнішню форму захисту, а не внутрішню.

"Час та місце виїзду українців зі статусом ВПО фіксуються у спеціальному реєстрі. Тому період перебування переселенців контролюється державою та перевіряється. Отже, якщо час перебування за кордоном перевищує 30 днів поспіль без поважних причин, виплати для українців, які мають статус внутрішньо переміщених осіб, відтепер скасовуються", – попереджає фахівець.

Хто з ВПО може залишитися без фінансової допомоги

Вже починаючи з вересня вводиться нове правило, згідно з яким втратити виплати від держави можуть переселенці, які:

Зазначимо, що ВПО залишає за собою право оскаржити таке рішення.

Раніше ми писали, які нові виплати можуть отримати переселенці у певних областях. Також повідомляли, на яку додаткову безоплатну допомогу має право ВПО.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі