UA RU

Долар по 50 гривень? Що може статися з курсом до кінця року

Розповідаємо, чи вдасться у 2023 році втримати курс долара на нинішньому рівні

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Попри війну, у 2022 році гривня не так сильно девальвувала, як передбачалося

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

До кінця 2023 року курс долара в Україні навряд чи перетне позначку, яку встановив уряд для валюти – 42 грн/долар.

Про це розповів народний депутат, член парламентського Комітету з питань економічного розвитку Олександр Маріковський.

"Україна продемонструвала, що має гарні інструментарії, які дозволили "вирулювати" з рецесії, спричиненої кризою через агресію Російської Федерації проти нашої держави. Зокрема, це випуск військових облігацій, які були реалізовані на суму понад 200 млрд гривень", – зазначив Маріковський.

Він додав, що попри війну наша гривня не так сильно девальвувала, як передбачалося на початку року.

"У нас зараз курс притомний, порівняно з тою ситуацією, у якій перебуває країна. Що стосується цього року, то є консенсус-прогноз від експертів, які сходяться в оцінках, що українська гривня буде триматися на рівні 41 гривні за долар. При цьому уряд встановив середню планку на рівні 42 гривні за долар", – зазначив політик.

За його словами, панічні прогнози деяких наших економістів, що долар буде по 50 гривень і вище, є необґрунтованими.

Чому не варто боятися зростання курсу долара

Нардеп запевняє, що уряд, Збройні сили й уся Україна доводять, що підстав для паніки немає, оскільки наша держава серйозно захищається на всіх фронтах, і міжнародна підтримка, яка зараз нам надходить, дозволяє нам оперувати грошима так, щоб утримувати гривню на нинішньому рівні.

Так, у 2022 році Україна отримала величезну міжнародну підтримку – понад 31 мільярд доларів. При цьому дві третини акумульованих грошей у бюджеті – це були кошти, сплачені платниками податків і мит.

Як вигідно зберігати валютні заощадження

Інфляція у листопаді 2022 року у річному вимірі сягнула 26,5%. Це означає, що в середньому все подорожчало майже на 30%, і якщо взяти певну суму, то на неї можна купити на стільки ж менше, ніж рік тому.

Повномасштабна війна сильно вдарила по економічній системі України, і загалом одна із цілей росіян – завдати максимальної шкоди всьому в нашій державі, економічній стабільності зокрема. Але попри терористичні дії ворога, банки працюють, люди заробляють гроші, довіряють їх фінансовим установам і намагаються уберегти їх від знецінення.

Тому, попри війну, експерти не радять тримати заощадження під подушкою, у тому числі й валютні.

Про те, як найкраще зберігати доларові заощадження, щоб від цього максимально отримувати користь і втрачати якомога менше, читайте в нашому матеріалі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, де найвигідніше та найбезпечніше обмінювати валюту. Також ми розповідали, що під час війни впливає на ціни й курс долара в Україні та що насправді зараз позначається на інфляції.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі