UA RU

Долар дешевшає на очах: як банки оновили курс валют 29 березня

В банківських установах курс готівкового долара значно знизився, євро також не стоїть на місці

Фото: УНІАН, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Курс долара та євро в банках України 29 березня

Фото: УНІАН, НБУ. Колаж: Pro Гроші

29 березня українські банки оновили курси долара та євро, зокрема у купівлі американська валюта впала на 30 коп. порівняно з попереднім днем, у продажу – на 22 коп.

Дані наводить моніторинговий портал Мінфін.

Курс долара в банках

Станом на 12:00, 29 березня, середні показники курсів дорівнюють:

У тижневому діапазоні різниця становить 43 копійки. ПриватБанк пропонує клієнтам продати долар по 37,25 грн/дол., водночас купити валюту вони можуть по 37,75 грн/дол. Більше заробляють на продажу клієнти Ощадбанку, адже там курс купівлі дорівнює 37,60 грн/дол. Втім, щоб купити долар, доведеться заплатити більше, ніж у ПриватБанку – 38,65 грн/дол.

Фото: Мінфін

Курс євро в банках

Євро у продажу впало на 13 коп., а курс купівлі майже не змінився з попереднього дня. Українці можуть обміняти валюту в банках за наступними середніми курсами:

Порівнюючи з минулим тижнем, значення змінилися на 21 коп. в бік здешевшання. ПриватБанк встановив курс купівлі на рівні 39,90 грн/євро, Ощадбанк може придбати євро за курсом 40,40 грн/євро, що вигідніше клієнтам, які хочуть отримати гривні. Проте кращий курс продажу євро встановив ПриватБанк – 40,90 грн/євро, тоді як в Ощадбанку доведеться віддати 41,25 грн за одиницю європейської валюти.

Фото: Мінфін

Які купюри часто підробляють в Україні

За даними Національного банку України, найчастіше серед вилучених з обігу зустрічаються підроблені американські банкноти. Їхня кількість становить 91% від загальної, решта припадає на євро. Фальшиві гроші трапляються в найбільш розповсюджених номіналах – 50 та 100 доларів, а також 50 і 100 євро.

Гривні також підробляють, причому більшість фальшивих припадають на банкноти трьох номіналів: 500 грн (39% від загальної кількості вилучених підробок), 200 грн (45%) та 100 грн (8%). Зауважимо, що в банківських установах не приймуть купюри, які мають різні дефекти, наприклад, плями фарби чи кілька порваних клаптиків.

Зате банки не можуть відмовитися забрати у клієнта банкноти з невеликими потертостями, написами площею до 200 мм, плямами до 5 мм кожна, надривами до 3 мм чи проколами до 1 мм.

Раніше сайт Pro Гроші писав, коли НБУ може відмовитися від фіксованого курсу долара. Також ми повідомляли, що курс долара розкриває карти, та розповідали, до чого готуватися українцям наступного тижня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі