UA RU

Деякі українці натрапили на шахраїв та втратили 15 млн грн – що відомо про схему

Жителі 20 областей стали жертвами шахрайської "банди", навіть самі того не розуміючи

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Аферисти розсилали посилання нібито з офіційних ресурсів, аби виманити інформацію про дані банківської картки

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні було викрито шахрайську "банду" із 56 осіб, які вкрали щонайменше 15 мільйонів гривень з карток 10 000 українців. Відомо, що зловмисники діяли у 20 областях нашої країни.

Про це повідомляє пресслужба Національної поліції України.

Правоохоронці здійснили обшуки, які пройшли за місцями проживання підозрюваних у регіонах, де працювала схема. Після цього діяльність шахраїв була припинена. Зазначається, що у ході обшуків було вилучено мобільні телефони, комп'ютерну техніку та банківські картки.

"За попередніми даними, від протиправної діяльності постраждали понад 10 000 громадян. Наразі відомо, що фігуранти привласнили 15 мільйонів гривень, проте остаточну суму збитків буде встановлено в ході розслідування", – кажуть в Нацполіції.

За якою схемою працювали шахраї?

Шахрайська "банда" розсилала українцям фішингові посилання для отримання даних про їхні банківські картки. Для того, аби отримати необхідну інформацію, зловмисники вдавалися до пропозицій грошових виплат та продажу товарів, у більшості випадків це була побутова техніка.

Також шахраї шукали українців, які стануть потенційними жертвами, на онлайн-майданчиках для торгівлі, видаючи себеза покупців товарів "з рук". Аферисти просили перенести спілкування з продавцями у певні месенджери, де надалі надсилали фішингові посилання. Там продавцям пропонувалося ввести дані своєї банківської карти буцімто для зарахування коштів за товар.

Після того, як українці вводили свої дані, шахраї використовували їх для виводу грошей на свої підконтрольні рахунки. Аферисти створювали закриті групи та канали, де адміністратори запрошували охочих на так званий підробіток. Їм потрібно було створювати та розсилати посилання, дуже схожі на посилання офіційних ресурсів.

Що робити, якщо шахраї зняли кошти з вашої картки?

Існує певний алгоритм дій, які потрібно виконати після виявлення несанкціонованого списання грошових коштів з рахунку, а саме:

  • заблокувати банківську карту, з якої здійснено несанкціоноване списання грошових коштів;
  • звернутися до служби підтримки банківської установи телефоном чи онлайн, щоб повідомити про ситуацію, що склалася;
  • звернутися до правоохоронних органів із заявою про відкриття кримінального провадження за фактом незаконного заволодіння грошовими коштами;
  • звернутися із заявою про визнання особи потерпілою в межах кримінального провадження.

Раніше ми розповідали, що в Україні вигадали нову схему шахрайства для ВПО. Також ми писали про "секрети" надійного пароля для банківських додатків. Більше про шахрайські схеми читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі