UA RU

Зламати систему: як потрібно думати, щоб впіймати успіх "за хвіст"

Психологи вирізняють два типи мислення, які впливають на можливість домогтися успіху

Фото: Pexels, Unsplash, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Як змінити мислення з фіксованого на гнучке

Фото: Pexels, Unsplash, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Люди по-різному реагують на провали у роботі та невдачі. Хтось вбачає у помилках можливість самовдосконалення і навчання, інші впадають у негатив, вважаючи свої старання недостатніми. На думку психологів, залежно від типу мислення можна передбачити, хто зможе досягти успіху в житті, а хто буде топтатися на місці, не намагаючись перевершити середньостатистичні досягнення.

Про те, як потрібно думати, щоб прагнення до багатства й успіху перетворилося на реалість, розповіла професор психології Стенфордського університету Керол Двек.

Що передбачають два типи мислення

Експертка вирізняє два фундаментальні типи, які характерні всім людям – фіксоване та гнучке мислення. Перший передбачає, що успіх тримається на вроджених здібностях, другий – на важкій праці та постійному професійному зростанню. Визначити, до якого типу належить індивід, можна за допомогою спостереження: після невдачі люди з фіксованим мисленням вважають, що покращити результат неможливо, тоді як власники гнучкого типу не бояться труднощів, бо отримують з них досвід і мотивацію навчатися.

"За фіксованої ментальності люди довіряють базовим здібностям, розуму, талантам, і взагалі фіксованим рисам. Їхня мета – постійно виглядати розумно і ніколи – по-дурному. За гнучкої ментальності є розуміння, що таланти і здібності можна розвинути, доклавши зусиль і наполегливості. Такі індивіди не вважають, що будь-хто може стати Ейнштейном, але вірять, що кожен може порозумнішати, якщо попрацює над цим", – уточнила Керол Двек, виступаючи з доповіддю на TED-конференції.

Як потрібно мислити, щоб досягти успіху?

Отож, узагальнюючи думки експертки, які вона розширено виклала у книзі "Типи мислення: нова психологія успіху", можна виділити константи, які допоможуть змінити власний підхід до мислення. З їх допомогою досягти більшого у житті та реалізувати, здавалося б, нереалістичні плани, стане легше.

  1. Вроджені здібності не є фіксованими, їх можна і треба розвивати, навіть попри невдачі.
  2. Недарма кажуть, що не помиляється лише нероба. Якщо не вбачати у кожному провалі трагедію, можна зекономити час і нерви на більш важливі справи.
  3. С труднощами та ж ситуація: без них неможливо покращити рівень знань і навичок, тобто рухатися вперед. Навряд чи найбагатші люди світу зі списку Forbes змогли заробити мільярди, якби не вміли боротися зі страхом зіткнутися з важкими викликами.
  4. Критика завжди корисна, якщо обґрунтована. Вона є частиною робочого процесу та допомагає покращувати результат. Ігнорування зауважень ніколи не принесе вигоду.
  5. Не потрібно ставитися до нового як до потенційної невдачі. Перевірене і звичне означає стабільність, але не ріст. Тож гнучкість мислення базується на вмінні обирати непротоптані шляхи.
  6. Ще одна константа – відмова від заздрості чужому успіху. Вважаючи, що іншій людині пощастило більше, ви не зміните власне життя. Несправедливість існує, з цим потрібно змиритися, але не думати, що вам шлях на верхівку перекрито.
  7. Ніколи не оточуйте себе людьми, на фоні яких ви виглядаєте успішніше, заможніше, розумніше тощо. Навпаки, обирайте компанії, учасники яких мають виграшне положення відносно вас. Так збільшується мотивація досягти схожого результату, рівняючись на успіх інших.

Керол Двек рекомендує розвивати не тільки особисте гнучке мислення, але й оточуючих. Особливо це стосується дітей. Батькам потрібно багато уваги приділяти формуванню знакових елементів росту міркувань під час виховання. Наприклад, хвалити дитину варто не за особисті якості, говорячи "молодець, ти дуже розумний", а за проявлену завзятість і старання, кажучи "хороша робота, ти дуже багато працював".

Раніше сайт Pro Гроші писав, які навички потрібно розвивати, щоб "хакнути" цей світ. Також ми повідомляли про найпопулярніші бізнес-ідеї для підприємців під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі