UA RU

Загальна мобілізація: як проходить медкомісія для резервістів та хто не придатний до служби

Подробиці медичного огляду резервістів – яких лікарів слід пройти та які аналізи треба здати

Фото: УНІАН, Сухопутні війська ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Мобілізація резервістів - які правила проходження медкомісії

Фото: УНІАН, Сухопутні війська ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

В Україні вже майже рік триває воєнний стан та загальна мобілізація. Призову підлягають всі військовозобов'язані чоловіки віком від 18 до 60 років. Вони отримують повістки, проходять співбесіду та медогляд.

У наказі Міністерства оборони "Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України" чітко прописано, як має відбуватися медогляд резервістів.

Хто має проходити медогляд резервістів

Коли проводять медогляд резервістів

Які аналізи треба здати перед медоглядом

У наказі також зазначено, що всі кандидати мають надати довідку про проведення обов'язкових попереднього та періодичного психіатричних оглядів, сертифікат про проходження профілактичного наркологічного огляду.

Які лікарі оглядають резервістів (інші спеціалісти – за наявності показань):

Що робити після проходження медогляду

Після проходження медкомісії на кожного кандидата заводиться Картка обстеження та медичного огляду.

Після проведення медичного огляду ВЛК виносить постанову: "Придатний (або непридатний) до служби у військовому резерві за спеціальністю (вказати спеціальність)".

Важливий момент – військовозобов'язані, які були звільнені з військової служби за станом здоров'я, розглядаються кандидатами для проходження служби у військовому резерві в разі їхнього одужання.

"У разі відмови кандидата від обстеження, а також виявлення захворювання, що перешкоджає проходженню служби у військовому резерві, ВЛК приймає постанову: "Непридатний для проходження служби у військовому резерві", – йдеться у документі.

Що відбувається після медогляду

Також ми писали про те, чи законно видають повістки на вулицях та чому викликають до військкомату. Крім того, повідомляли в яких випадках добровольців не мобілізують.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі