UA RU

Воєнний стан в Україні: які документи потрібні чоловікам для виїзду за кордон

Під час воєнного стану лише деякі категорії чоловіків мають право виїжджати за кордон, однак для цього потрібно мати певні документи

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Які документи потрібні чоловікам для перетину кордону під час війни

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Під час воєнного стану в Україні чоловікам віком від 18 до 60 років заборонено виїжджати за кордон, однак деякі категорії українців все ж таки можуть це зробити, але за наявності певних документів.

Про це у коментарі сайту Pro Гроші розповів голова адвокатського обʼєднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець.

Які документи потрібні для виїзду за кордон

Під час воєнного стану за кордон можуть виїжджати особи, які не є військовозобов'язаними (з переліком можна ознайомитися за посиланням). Однак, щоб без проблем перетнути кордон, треба мати певні документи, а саме:

Якщо ж навіть зібравши документи вас все одно не випустять, то треба вимагати від державної прикордонної служби, щоб вони вам надали офіційну відмову в перетині державного кордону. Цю офіційну відмову слід оскаржувати в суді, – каже експерт.

У такому випадку у людини є можливість виграти справу, адже судова практика завжди на стороні українців.

Хто ще з чоловіків може виїхати за кордон під час війни

Йдеться про чоловіків, чиї дружини проходять військову службу. Однак, щоб перетнути кордон, на утриманні у подружжя мають бути діти віком до 18 років. Для виїзду за кордон чоловіки мають надати такі документи:

Така категорія чоловіків може перетинати кордон необмежену кількість разів.

Хто з чоловіків має право на виїзд за кордон у відрядження

На час воєнного стану право виїзду за кордон у зв'язку з відрядженням мають держслужбовці або працівники підприємств критичної інфраструктури, які заброньовані за таким підприємством. Виїжджають такі заброньовані працівники на підставі п. 2-6 Правил перетинання кордону.

Під час перетину кордону чоловікам необхідно надати такі документи:

Раніше ми розповідали, коли чоловікам за кордоном почнуть надходити повістки. Також ми писали, кого можуть повернути з-за кордону для мобілізації. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі