UA RU

Виплати переселенцям: чи скасують допомогу в разі зміни місця проживання

У Мінсоцполітики уточнили, чи можна залишитися без допомоги в разі зміни місця проживання

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Умови виплат допомоги для переселенців

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Переселенцям, які змінять своє місце проживання в додатку "Дія", не збираються скасовувати виплати державної допомоги.

Про це повідомили в Міністерстві соціальної політики.

При зміні місця проживання через "Дію" виплати в розмірі 2 000 грн на дорослу людину та 3 000 грн на дитину чи особу з інвалідністю продовжуватимуть надходити. Для цього не потрібно додатково звертатися до органів соціального захисту населення.

Звернутися до органів соцзахисту за новим місцем проживання потрібно лише в разі, якщо виникають додаткові питання щодо нарахування коштів.

Скільки отримують переселенці

Щомісячна державна допомога на проживання ВПО становить для осіб віком від 18 років – по 2 000 грн, для дітей та осіб з інвалідністю – по 3 000 грн. До закінчення воєнного стану та ще місяць після нього виплати громадянам продовжуватимуться автоматично.

ВПО затримували виплати

На початку року, як ми повідомляли, переселенцям затримували виплату допомоги. Причина – брак готівки у Держказначействі. Це пов'язано з початком року, коли програми фінансування закінчуються, а інші тільки починаються. Казначейство насамперед виконало інші соціальні виплати, а тепер уже перейшло до переселенців.

Переселенців просять не "обривати" гарячі лінії міністерств із питаннями, коли будуть гроші. Усі, кому виплати призначено, їх отримають.

Як ВПО отримати тимчасове житло

Раніше ми писали про те, що внутрішньо переміщена особа та члени її сім'ї мають право претендувати на отримання житла з фонду за місцем перебування у межах території відповідних органів. При цьому житло має бути не меншим, ніж у розмірі 6 квадратних метрів на одну особу.

Щоб переселенця внесли в списки на отримання тимчасового житла, потрібно зібрати такі документи:

Після подання документів треба чекати на рішення – або про взяття ВПО на облік громадян, що потребують житла для тимчасового проживання, або про відмову.

Раніше ми розповідали, що для ВПО в Україні запровадили нову фінансову допомогу. Також ми писали, що загрожує українцям, які зловживають статусом ВПО.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі