UA RU

Виїзд за кордон у відрядження – хто з чоловіків має на це право від час воєнного стану

Адвокатка пояснила, хто з українців може перетинати кордон та отримувати відстрочку від мобілізації

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям роз'яснили правила виїзду за кордон

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

На час воєнного стану право виїзду за кордон у зв'язку з відрядженням мають держслужбовці або працівники підприємств критичної інфраструктури, які заброньовані за таким підприємством.

Про це розповіла адвокатка Марина Бекало на порталі B2Bconsult.

Згідно з ч. 1 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

Виїжджають такі заброньовані працівники на підставі п. 2-6 Правил перетинання кордону.

У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому-восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Документи які необхідно надати на кордоні:

"Таким чином, для того щоб чоловік виїхав за кордон, окрім наказу від підприємства на відрядження, має бути ще наказ (витяг) Мінекономіки про бронювання цього працівника погоджений з Міноборони. Для того, щоб таке бронювання реалізувати, необхідно: перше — підприємство має належати до критичної інфраструктури, та друге — ВОС такого працівника не буде збігатися з переліком дефіцитних, що зазначені в листі Міноборони №220/1469", – зазначила адвокат.

Вона уточнила, що відстрочка від мобілізації за бронюванням надається на 6 місяців з можливістю подальшого продовження.

Раніше ми писали про те, кого можуть повернути для мобілізації з-за кордону. Також ми пояснювали, у якому випадку українцям заборонений виїзд за кордон, навіть якщо один із батьків має інвалідність.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі