UA RU

В Україну завозять небезпечні продукти: чи можна розпізнати їх на колір та смак

Експертка розповіла, в чому проблема з українським контролем за якістю продуктів харчування

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україну завозять небезпечні продукти

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Під час повномасштабної війни в Україну почали завозити багато небезпечних продуктів, розпізнати їх часто вкрай складно без лабораторного дослідження.

Про це розповіла голова правління асоціації "Споживча довіра" Олена Куликова в коментарі Обозревателю.

За її словами, перевищення хімічних речовин у горіхах, печиві та інших продуктах людина не може визначити на смак, колір, на око.

"Не можна сказати, звідки їх конкретно везуть. У Європі є така система сповіщення про небезпечні продукти, яка називається RASFF. Держпродспоживслужба з ними контактує, ми маємо доступ до цієї системи у форматі відкритого вікна, але, на жаль, ми не є членами Європейського Союзу. Про всі продукти, які потрапляють в Україну, інформує Держпродспоживслужба, і вона, по ідеї, має вживати заходів щодо вилучення цієї неякісної продукції з ринку України. Це саме за інформацією, яка надходить через систему оповіщення RASFF", – наголосила експертка.

Що зміниться після вступу до ЄС

При цьому після вступу України до Європейського Союзу ситуація з контролем якості продукції має покращитися. У блоці є багато дієвих механізмів та органів, які за цим слідкують.

"Хочеться в це вірити, бо в Європейському Союзі чимало механізмів роботи з небезпечною продукцією, система оповіщення також працює і ринок сам себе в цій ситуації вирівнює. Знову ж таки ми теж завжди закликаємо споживачів, якщо вони зіткнулися з порушеннями, побачили продукцію неналежної якості, інформувати та писати скарги до Держпродспоживслужби. Також можна ділитися такою інформацією в соціальних мережах", – зазначила Куликова.

В Україну потрапила небезпечна курятина

Раніше ми писали про те, що з сусідньої Польщі завезли дуже небезпечну для здоров’я людини курятину – в м’ясі виявили сальмонеллу. Повідомлення про небезпечний продукт надійшло через систему RASFF.

Що виявили в курятині

У курячих четвертях виявили бактерію Salmonella enterica ser. Enteritidis. Під час перевірки продукції сальмонеллу знайшли в двох із п'яти зразків.

Виробник продукції – Cedrob SA Трейдер – AMP Logistyka Sp. z o.o., а отримувач – ТОВ "Візія Трейд" у Черкасах. У відомстві попередили реалізаторів товарів, що у разі виявлення небезпечної куртини їм варто повідомити відповідні органи.

Чим небезпечна дана бактерія

Більшість сальмонел, включно зі згаданим видом, патогенні як для людини, так і для тварин і птахів. Бактерії є збудниками сальмонельозу. Більшість випадків цього захворювання протікає у легкій формі, проте іноді сальмонельоз може становити загрозу для життя.

Які симптоми характерні для хвороби

Раніше ми писали про те, які продукти небезпечно купувати на святковий стіл та чому. Також сайт Pro Гроші розповідав, де категорично не можна купувати червону ікру.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі