UA RU

Транші МВФ Україні лише дозволяють погашати колишні борги – ЗМІ

З початку року Україна вже виплатила 1,5 млрд доларів, а отримала від МВФ 1,4 млрд

Фото: ОП, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Україна у 2022 році отримає два транші МВФ по 1,4 млрд доларів

Фото: ОП, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Міжнародний валютний фонд (МВФ) у 2022 році виділяє Україні транші, які лише дозволять погашати колишні кредити. З початку року Україна вже виплатила 1,5 млрд доларів, а ще близько 1 млрд треба буде повернути до кінця року.

Про це йдеться у повідомляє РБК-Україна.

Як відомо, цього року МВФ фінансує Україну за програмою екстреної підтримки – Rapid Financing Instrument (RFI). У березні по ній до бюджету було отримано 1,4 млрд доларів. Найближчим часом очікується другий транш на таку саму суму.

Видання наголошує, що це буде не ексклюзивна допомога, а виділення коштів у рамках додаткового фінансування країн, які зіткнулися з проблемами через нестачу продовольства, викликані військовими діями Росії. Просто Україні гроші буде виділено за прискореною процедурою.

"МВФ проводить фінансування так, щоб Україні не довелося повертати цього року більше, ніж вона отримала", – пояснив голова департаменту макроекономічних досліджень групи ICU Віталій Ваврищук.

Міністр фінансів Сергій Марченко раніше заявляв, що Україні потрібна нова програма з МВФ, щоб це стало сигналом іншим країнам-донорам, що Україна є надійним партнером.

Співпраця України та МВФ під час війни

Через вторгнення Росії в Україну програма stand-by була зупинена. У березні МВФ затвердив екстрене фінансування України у розмірі 1,4 млрд доларів у рамках інструменту RFI, щоб допомогти задовольнити невідкладні потреби у витратах та помʼякшити наслідки війни.

Голова Нацбанку Кирило Шевченко повідомив, що Україна очікує до кінця 2022 року отримати нову програму з МВФ на 15–20 млрд доларів. Київ розраховує, що ці кошти будуть надані протягом двох або трьох років у формі угоди про резервне кредитування або механізм розширеного фінансування.

12 вересня стало відомо, що МВФ шукає способи надання екстреного фінансування країнам, що зіткнулися з стрибками цін на продовольство, викликаних вторгненням Росії в Україну. 13 вересня президент Зеленський повідомив, що МВФ надасть Україні додаткове екстрене фінансування в сумі 1,4 млрд доларів.

21 вересня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що місія МВФ розпочне роботу над новою спеціальною програмою з Україною вже в жовтні.

Раніше ми писали, що Світовий банк вперше з початку війни виділив гроші для інвестицій в Україну. Також сайт Pro Гроші повідомляв, що Рада ЄС прийняла рішення про надання Україні додаткової макрофінансової допомоги у розмірі 5 млрд євро.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі