UA RU

Світ відмовляється від "зайвої секунди": чому вона більше не потрібна

Резолюцію про припинення додавання додаткових секунд до 2035 року вже прийняли

Колаж: Pro Гроші

Існує відмінність між астрономічним та атомним часом

Колаж: Pro Гроші

У світі можуть відмовитися від додаткової секунди. За аналогією з високосними роками останні 50 років до доби додавали високосні секунди, щоб синхронізувати точний атомний годинник з обертанням Землі, що сповільнюється.

Про це повідомляє Science Alert.

Додавання "зайвої" секунди проходить непомітно для людей. Але вона може бути проблемною для низки систем. Адже вони вимагають точного безперервного перебігу часу.

Це створювало додаткові проблеми для Міжнародного бюро мір і ваг (МБМВ), яке відповідає за загальний координований час (UTC) – узгоджений на міжнародному рівні стандарт, за яким світ синхронізує годинник.

Коли будуть зміни

Резолюцію про припинення додавання додаткових секунд до 2035 року вже прийняли.

Глава відділу часу МБМВ Патриція Тавелла заявила, що "історичне рішення" дозволить забезпечити "безперервний потік секунд без розривів, які нині спричинені нерегулярними додатковими секундами". Для людей нічого не зміниться.

Для чого потрібна була "зайва секунда"

Наша планета трохи сповільнює своє обертання, через що існує відмінність між астрономічним та атомним часом.

Щоб згладити цю розбіжність, з 1972 до доби почали додавати "зайву секунду". З того часу було додано 27 таких секунд, остання – у 2016 році.

Україна перейшла на зимовий час

Раніше ми писали, що це робиться з кількох причин. Одна з них – це те, що наша країна де-факто розташована у двох часових поясах. Це означає, що якщо залишити в Україні літній час, то жителям західних областей у грудні доведеться розпочинати робочий день у темряві, бо сонце там о 9:00 тільки з'явиться за обрієм (при переведенні годинника на зимовий час – о 8:00).

Ще однією причиною переведення годинників традиційно називають економію електроенергії.

Багато років поспіль в Україні обговорюють скасування переведення годинників. Важливо розуміти, природний для України саме зимовий час. Тож, якщо переведення годинників таки скасують, країна житиме за зимовим часом.

Раніше ми писали про те, що в одній із областей скасували відключення світла. Також в Міненерго пояснили, чи зміниться тариф на електроенергію через обстріли РФ

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі