UA RU

Словаччина продовжила заборону на імпорт зерна з України: що вплинуло на рішення уряду

Єврокомісія 15 вересня скасувала заборону на імпорт українського зерна, однак не всі країни підтримали таке рішення

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Словаччина продовжила заборону на чотири види агропродукції з України

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Словаччина продовжила заборону на імпорт пшениці, кукурудзи, насіння ріпаку та соняшнику з України попри рішення Єврокомісії. Уряд країни зазначив, що на ці чотири групи товарів заборона діятиме до кінця року.

Про це заявив прем'єр-міністр Словаччини Людовіт Одор, пише видання Aktuality.

За його словами, Словаччина має запобігти надмірному тиску на ринок зернових, аби залишатися справедливими щодо до вітчизняних фермерів.

"Цей крок також є реакцією на такий самий підхід, застосований Польщею та Угорщиною. Ми продовжимо інтенсивно працювати з Європейською комісією та країнами-членами ЄС, щоб знайти рішення", – зазначив прем'єр-міністр.

Такі обмеження були запроваджені виключно для захисту ринку та вони не будуть поширюватися на транзит українських товарів, пояснили у Міністерстві аграрної політики та сільського розвитку Словаччини.

Польща продовжить зернове ембарго

Як раніше заявив міністр економічного розвитку та технологій Польщі Вальдемар Буда, допоки польські фермери не продадуть свій урожай, то не можна завозити на ринок українське зерно.

Загалом уряд Польщі розглядає два сценарії заборони імпорту агропродукції з України:

Чому Україна подасть позов на Польщу

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький також вважає, що поки що зарано відкривати кордони для українського збіжжя, адже на ринку спостерігається його надлишок. А якщо з’являться нові постачальники, то місцеві фермери можуть зазнати чималих збитків.

Однак, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль попередив, що у такому разі Україна буде вимушена звернутися до арбітражу СОТ щодо компенсації збитків за порушення норм генеральної угоди з тарифів й торгівлі.

"Україна не мала та не має намірів шкодити польським фермерам. Ми дуже цінуємо підтримку від польського народу та польських родин", – зазначив Шмигаль.

Він також додав, що навіть попри війну та блокування Росією наших портів, дотримується своїх зобовʼязань як за Угодою про асоціацію з ЄС, так і за правом СОТ.

Раніше ми розповідали, що Єврокомісія скасувала ембарго на імпорт українського зерна. Також ми писали, як українська влада відреагувала на скасування зернового ембарго. Більше про ринок зерна в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі