UA RU

Що буде з цінами та курсом долара в Україні – великий прогноз на березень

Разом з експертами сайт Pro Гроші проаналізував те, як зміниться економічна складова нашої країни вже наступного місяця

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Ціни в Україні знову зазнають змін

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні вже рік триває повномасштабна війна. Люди звикли до різких змін цін, які систематично відбувалися протягом цього часу. Наразі українці вже відчули стабільність у більшості напрямків. Однак громадян цікавить питання про те, якими будуть ціни на українському ринку в березні.

У даному питанні розбирався сайт Pro Гроші.

Вартість пального і надалі дивуватиме водіїв?

Усі очікували, що в лютому ціни на пальне стануть вищими через санкції, що передбачають заборону обігу російських нафтопродуктів у Європі. Однак наразі наші сховища заповнені різними видами пального, а ціни у Європі навіть трохи впали. Саме тому бензин та дизель стали дешевшими. Ця тенденція збережеться і в березні.

У першій половині лютого постачання пального були чималі, а от попит на нього був не таким великим. Тому ми в березень заходимо із залишками. Дорожчати бензин чи дизель не будуть. Немає на це причин, – говорить аналітик консалтингової компанії "НАФТОРИНОК" Олександр Сіренко.

Експерт додає, що в березні вартість дизелю може знизитися на 4 гривні, а бензин здешевшає на 3 гривні.

Яка ситуація на ринку нерухомості

Ситуація в березні буде залежати від подій на полі бою. Зараз нульовий попит на придбання нерухомості. Також знизився попит і на оренду.

Курс долара, інфляція, низький попит та ще чимало факторів, які в сумі нам дають зрозуміти, що в березні на первинці буде зростати ціна за квадратний метр у межах від 3 до 7%, – говорить експертка з ринку нерухомості Вікторія Берещак.

За її словами, це невисокий відсоток зростання. Стримуватиме ціни низький попит, який відновиться лише в кінці весни.

На вторинному ринку нерухомості все залежатиме від цінових очікувань власників і від того, наскільки люди захочуть заробити на своєму житлі.

А от ситуація з орендою нерухомості може покращитися. Але це теж залежатиме від обставин на фронті. Можуть бути дві хвилі охочих винаймати житло.

Оренда може підвищитися, але великого стрибка цін не буде на ринку нерухомості. Повернуться показники, які були до початку енергетичного терору, – додала експертка.

Курс долара знову вражатиме стабільністю?

З курсом гривні у березні якихось великих проблем очікувати не варто, адже він є похідним від міжнародної фінансової допомоги. Буде досить прогнозована ситуація. Все через те, що ми отримуємо чимало цієї допомоги від інших країн.

Курс досить рухливий. Але в березні ще й аграрії будуть завозити валюту. Будуть фінансувати весняні польові роботи. Тому коридор коливання курсу може бути від 39 до 44 гривень, – говорить експерт, економіст та аналітик центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ.

Ціни на продукти

Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин зазначив, що ті загальні тенденції здорожчання продуктів, які є зараз, скоріш за все збережуться. Тобто, продовольчий кошик за березень здорожчає десь на 1,2-1,5% при тому, що ціни на продукти зростатимуть по-різному.

За словами експерта, лідерами здорожчання будуть овочі. Їх вартість традиційно сезонно зростатиме. Подорожчають цибуля та морква, хоча й зараз їхні цінники дуже змінилися. Картопля буде менше зростати в ціні, але загалом овочева група серйозно здорожчає.

Огірки та помідори також трошки зростуть в ціні, бо, скоріш за все, це буде імпорт. Це пов'язано з відсутністю електроенергії та її здорожчанням через використання дизельних генераторів, – каже Пендзин.

Він також наголосив, що однозначно здорожчає хліб, бо зазвичай цей продукт щомісяця зростає в ціні приблизно на 1,5%.

Щодо молочних продуктів, то їхня вартість може зрости, але несуттєво. Експерт зазначив, що це пов'язано з тим, що весною починається переведення худоби на відкриті майданчики, а якщо весна буде теплою, то молоко та сировина дорожчати не будуть.

Я не вірю, що далі дорожчатимуть яйця. Зараз їхня вартість має критичний показник, адже зростання цін відбувалося протягом останніх двох місяців, – наголосив Пендзин.

Ціни на комуналку залишаться незмінними?

Підвищення тарифів для населення на газ, гарячу воду та опалення в березні 2023 року не передбачаються. Вони залишаться фіксованими до кінця воєнного стану.

Також до кінця опалювального сезону не зміниться тариф на електроенергію. Наразі ціна для споживачів становить 1,44 грн за 1 кВт/год. При споживанні понад 250 кВт на місяць вартість електроенергії — 1,68 грн за 1 кВт/год.

Тариф на водопостачання у березні теж залишиться незмінним. Раніше в Україні планувалося підвищити вартість цієї послуги, але НКРЕКП не ухвалила відповідне рішення та відправила проєкт постанови на доопрацювання.

Раніше ми розповідали, чому купувати цигарки у 2023 році стане вкрай невигідно. Також ми писали, чому українці купуватимуть цукор за ще більшою ціною.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі