UA RU

Раніше за інших: в якому віці вчителі йдуть на пенсію

Розповідаємо, з якого віку українські педагоги можуть оформити пенсійні виплати

Фото: УНІАН.  Колаж: Pro Гроші

Вчителі можуть вийти на пенсію у 55 років

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українські вчителі мають право вийти на пенсію за кілька років до досягнення пенсійного віку. Для цього потрібно мати достатній страховий стаж.

Pro Гроші пояснюють, скільки років стажу потрібно педагогу, щоб вийти на пенсію.

Коли вчителі можуть вийти на пенсію за вислугою років

Законом України "Про пенсійне забезпечення" передбачено, що вчителі мають право вийти на пенсію до досягнення 60 років. Тобто за вислугою років.

Так, освітяни можуть йти на пенсію з 55 років. Але при цьому у них має бути достатньо спеціального стажу.

Вийти на пенсію у 55 років у 2023 році можуть ті вчителі, які мають 29 років та 6 місяців стажу. Однак у 2024 році правила зміняться. Для дострокового виходу на пенсію треба буде 30 років спеціального стажу (тобто людина має пропрацювати стільки часу саме у сфері освіти). Нові правила почнуть діяти з 1 квітня 2024 року.

Хто може отримувати пенсію і продовжувати працювати у школі

Ми вже пояснювали, що існує два види пенсії – за вислугою років та за віком. Для вчителів вийти на пенсію за вислугою років – означає звільнитися з роботи та покинути школу.

Також важливо пам'ятати, що якщо людина оформить пенсію за вислугою років, а після цього повернеться до роботи вчителя, пенсію скасують і поновити її можна буде лише після наступного звільнення.

Однак є й ті вчителі, які отримують пенсію і продовжують працювати у школі. Такі педагоги повинні оформити пенсію за віком. При цьому розмір такої виплати не може перевищувати 75% заробітку

Мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється у розмірі мінімального споживчого бюджету (станом на 2023 рік – 2 589 грн). В умовах кризового стану економіки та спаду виробництва мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється у розмірі не нижче межі малозабезпеченості.

Максимальний розмір пенсії не може перевищувати трьох мінімальних пенсій за віком (станом на 2023 рік – 7 767 грн).

Тобто деякі вчителі за досягнення потрібної кількості стажу можуть збільшити свій дохід, отримуючи одночасно пенсію за віком та заробітну плату.

Раніше ми писали про те, за що вчителі можуть отримати премію. Також ми розповідали, як можуть змінитися зарплати вчителів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі