UA RU

Пенсійні виплати можуть призупинити: про що потрібно вчасно повідомляти ПФУ

Для пенсіонерів вкрай важливо своєчасно повідомляти Пенсійний фонд про зміни у їхньому житті, інакше вони можуть втратити частину виплат

Фото: Pixabay

Як уникнути втрати пенсії

Фото: Pixabay

Пенсіонери часто стикаються з необхідністю повідомляти про зміни, які впливають на їхні пенсійні виплати. Ігнорування цього обов'язку може призвести до неприємних наслідків, таких як призупинення пенсійних виплат або повернення незаконно отриманих коштів.

Про це нагадала пресслужба Пенсійного фонду України.

Пенсіонерам необхідно звернутися до Пенсійного фонду, інакше виплати можуть бути тимчасово припинені. Це станеться, якщо не вчасно повідомити ПФУ про зміну особистих даних, факти працевлаштування або звільнення.

Про які зміни потрібно інформувати Пенсійний фонд

Згідно зі статтею 16 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", пенсіонери зобов’язані протягом десяти днів інформувати фонд про такі зміни:

Що буде, якщо вчасно не повідомити ПФУ про зміни

Пенсіонери зобов'язані інформувати органи Пенсійного фонду про дату працевлаштування, звільнення або припинення підприємницької діяльності шляхом подання заяви та документів, що підтверджують ці факти:

Цю заяву також можна подати онлайн через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України або за допомогою порталу "Дія" з використанням кваліфікованого електронного підпису.

У разі невиконання цього зобов’язання можна втратити частину пенсійних виплат. Наприклад, якщо Пенсійний фонд виявить, що пенсіонер працює, але не повідомив про це, він буде змушений повернути незаконно отримані кошти. Якщо це не буде зроблено добровільно, щомісяця з пенсії утримуватимуть 20%.

Щоб уникнути фінансових втрат і непорозумінь із Пенсійним фондом, пенсіонерам варто бути уважними до змін, що можуть вплинути на виплати, та своєчасно інформувати про них ПФУ.

Раніше ми писали, хто з українських пенсіонерів не підлягає мобілізації, а також хто може отримувати одразу декілька видів пенсій.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі