UA RU

Новий історичний максимум не за горами? Чому ціна золота дивує всіх

Найближчим часом вартість золота може встановити новий історичний рекорд

Фото: Unsplash, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Ціна золота різко йде вгору та може побити історичний рекорд

Фото: Unsplash, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Починаючи з вівторка, 4 квітня, ціна золота тримається вище позначки у 2 000 доларів. Передбачається, що протягом кількох місяців вартість сягне історичного максимуму та встановить новий рекорд.

Дані наводить ресурс investing.com.

Нагадаємо, нинішній максимум дорівнює 2 075 доларів за унцію. Стільки золото коштувало в серпні 2020 року. Різке падіння почалося в березні 2022 року, поки в жовтні значення не зупинилося на рівні 1 660 доларів. Відтоді відбувається поступова стабілізація та підвищення вартості: експерти прогнозують, що тенденція призведе до встановлення рекорду вже за кілька місяців.

Станом на ранок, 7 квітня, ціна на дорогоцінний метал – 2 024 долари за тройську унцію. Перетнувши психологічну позначку, ресурс дав поштовх біржовим спекулянтам встановити квітневий колл-опціон зі страйком 2 100 доларів. Як повідомляє видання Bloomberg, цей похідний інструмент позитивно впливає на динаміку росту цін, тож не виключено, що до початку травня золото зможе подолати цю позначку.

Щобільше, з огляду на хороші перспективи, вже є червневі колл-опціони зі страйком. Вони торгуються, виходячи з ціни 2 300 доларів, тобто учасники ринку очікують, що через кілька місяців золото коштуватиме більше на 200 доларів.

Що може стати причиною різкого зростання

Постає питання, чому показники різко змінили вектор і прямують вгору, хоча ще наприкінці 2022 року ніхто не передбачав серйозних змін. Власну думку з цього приводу висловив голова податкового комітету Верховної Ради, народний депутат Данило Гетманцев у Telegram-каналі. Він звернув увагу на наслідки краху кількох великих банківських установ США та Швейцарії на початку березня.

"Непевність у стійкості інших банків (особливо середніх та малих у США), очікування більш жорстких умов кредитування (а отже й уповільнення економік), а також висока активність центральних банків різних держав світу в частині закупівлі золота у свої резерви – нині роблять йому висхідну траєкторію", – зауважив нардеп.

На думку експертів, щоб виникла ціна на рівні 2 300 доларів, ситуація вимагає відповідних передумов. Серед них – подальші проблеми в банківських установах великих світових економік і падіння на ринках акцій або облігацій. Найкраще – обидва фактори одразу. Як раніше прогнозував генеральний директор Wheaton Precious Metals Ренді Смоллвуд, не виключено, що за таких умов стрибок ціни металу можливий до показника 2 500 доларів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому українцям потрібно вкладатися в золото вже зараз. Також ми повідомляли, що вартість "чорного золота" різко підскочила та розповідали, яку гру веде країна-агресор.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі