UA RU

Незнання коштуватиме дорого: чому українці можуть втратити PESEL UKR у Польщі

Наявність PESEL UKR дозволяє українцям отримувати соціальні виплати, працювати і навчатися на офіційній основі

Фото: Unsplash, ДПСУ/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть втратити PESEL UKR, повернувшись додому

Фото: Unsplash, ДПСУ/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Українці в Польщі, які мають статус тимчасового захисту, можуть отримувати одноразові фінансові виплати, допомогу на дітей, офіційно працевлаштуватися та набувати освіту. Це важливий документ, що дає право на різні пільги. Але його можна легко втратити, якщо повернутися в Україну.

Про це розповіли експерти "Юридичного порадника для ВПО".

В умовах воєнного стану Польща дала прихисток сотням тисяч наших громадян. І питання перетину кордону досі залишаються актуальними, адже українці хочуть відвідувати рідних, навіть якщо не мають змоги повноцінно повернутися додому.

Водночас польське законодавство передбачає допуск на виїзд особам, які користуються тимчасовим захистом. Статус PESEL UKR автоматично втрачається, якщо людина одноразово перебувала на території України понад місяць (30 календарних днів). Щодо здійснення кількох коротших поїздок застережень немає.

Отже за умови порушення встановленого терміну або добровільного повернення на Батьківщину PESEL UKR втрачає силу. На кордоні для успішного перетину необхідно показати співробітникам такі документи:

Останній можуть активувати українці, які приїхали до Польщі після 24 лютого 2022 року, мають дійсний номер PESEL UKR і довірений профіль. Для повернення потрібно мати аналогічний перелік документів.

До речі, з 1 квітня 2023 року наші громадяни з цим статусом мають змогу отримати дозвіл на тимчасове перебування лише з метою працевлаштування, виконання висококваліфікованої роботи або ведення господарської діяльності.

Що потрібно знати про PESEL UKR

Плюсів отримання досить багато, оскільки статус дозволяє подаватися на соціальні виплати, знаходити роботу за спрощеною процедурою, навчатися у закладах освіти. До переваг PESEL UKR можна віднести такі:

Видача документу відбувається за спрощеною процедурою. Потрібно лише звернутися до Польської служби іноземців, надати паспорт і кольорову фотографію розміром 35 x 45 мм, залишити відбитки пальців і заповнити відповідну заяву, подавши її в реєстраційну службу. Процедура є повністю безплатною.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українцям буде непросто зняти готівку у Польщі та розповідав, яке нововведення запроваджує країна. Також ми повідомляли, що у Польщі пригрозили введенням ембарго на інші продукти з України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі