UA RU

НБУ випустив нову пам’ятну медаль: скільки коштує та кому присвячена (фото)

Продукцію випустили до Дня сержанта Збройних Сил України, це свято вже п’ятий рік поспіль відзначають 18 листопада

Фото: НБУ/Flickr. Колаж: Pro Гроші

В Україні з'явилася нова пам'ятна медаль від НБУ

Фото: НБУ/Flickr. Колаж: Pro Гроші

Голова Національного банку України Андрій Пишний спільно з Головнокомандувачем ЗСУ генералом Валерієм Залужним презентували нову пам’ятну медаль під назвою "Сержантський корпус". Вона присвячена героїзму та подвигам сержантського і старшинського складу Збройних сил України. Купити медаль можна в магазині нумізматичної продукції НБУ.

Про це розповіла пресслужба регулятора на офіційному сайті.

Аверс медалі зображає гасло "СЛІДУЙ ЗА МНОЮ! РОБИ ЯК Я!", що, на думку голови НБУ, віддзеркалює суть сержантського корпусу. По центрі викарбували силует українського сержанта-лідера, поза якого говорить про заклик слідувати за ним в бій. Вгорі можна побачити малий Державний Герб і напис "УКРАЇНА".

Реверс містить:

В центрі медалі зображена символіка та стилізований тризуб. Загалом НБУ анонсував випуск 200 000 екземплярів з нейзильберу, замовити продукцію можна в інтернет-магазині за 49 грн.

"Неформально сержантський корпус називають становим хребтом війська. На цьому хребті насправді тримається військовий вишкіл, мораль, розуміння того, як боротися. Нехай ця медаль буде черговим свідченням поваги до українських Збройних Сил та кожного воїна", – зауважив на презентації Андрій Пишний.

Також під час події відбулося урочисте вручення медалей чотирьом українським сержантам.

Монета, присвячена визволенню Херсонщини

Раніше ми розповідали, що Національний банк 10 листопада випустив в обіг пам’ятну монету під назвою назву "Антонівський міст". Це присвята звільненню правого берегу Дніпра в Херсонській області від російських окупантів, які рівно рік тому рятувалися втечею. Намагаючись не підпустити українських військових, росіяни підірвали Антонівський міст, знищивши кілька його прогонів.

Дизайн монети досить простий і схожий на звичайну копійку номіналом 10 грн. На реверсі можна побачити стилізоване зображення мосту та Дніпра з висоти пташиного лету. Аверс стандартний, на ньому викарбували номінал, рік та герб України. Але незвичності малюнку додає обрамлення давньоруського орнаменту.

Відомо, що в обігу опиниться майже 10 млн монет, які з’являтимуться поступово. Водночас орієнтовно 20 тисяч екземплярів оформлять у спеціальні сувенірні ролики та продаватимуть в магазині нумізматики Нацбанку і деяких банках-дистриб’юторах.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що нові пам’ятні монети від НБУ вже почали продавати і розповідав, скільки коштують і де купити. Також ми повідомляли, що в НБУ розповіли про найпопулярніші шахрайські схеми.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі