UA RU

Настає час прощатися: який документ більше не знадобиться деяким українцям

В Україні запланували ще одну реформу, яка торкнеться громадян, які планують виходити на пенсію

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні паперові пенсійні посвідчення планують замінити на електронні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Діджиталізація країни триває і незабаром українцям вже не знадобляться знайомі багатьом паперові пенсійні посвідчення. Усе тому, що їх замінять електронними.

Відповідний проєкт постанови Пенсійного фонду з'явився на сайті Федерації профспілок України.

У документі зазначається, що громадянин перед виходом на пенсію, зможе відмовитися від паперового пенсійного посвідчення. Натомість для нього створять електронний документ.

Е-пенсійне посвідчення генеруватиметься на порталі Дія за допомогою мобільного додатку. Він матиме таку ж юридичну силу та строк дії, як і паперовий документ.

Якими будуть пенсії у 2024 році

У держбюджеті на наступний рік передбачається, що прожитковий мінімум для українців, які втратили працездатність, становитиме 2 361 гривні. Саме розмір прожиткового мінімуму впливає на розмір мінімальної пенсії.

Разом з тим у перший день весни 2024 року в Україні має стартувати масштабна індексація усіх видів пенсії, і відбуватиметься вона за новими правилами: з'являться бали та коефіцієнти, завдяки яким громадяни з рівними умовами виходу на пенсію отримувати однакову пенсію й індексацію

Як пояснив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, після індексації розмір середньої пенсії зросте до 6 тисяч гривень. Станом на зараз 5 311 гривень. При цьому з початку року середня пенсія в Україні збільшилась на 20%, а саме на 874 гривні.

Кому з пенсіонерів надають стипендію у п'ять тисяч гривень

Цю виплату передбачили для деяких категорій осіб. Наприклад:

Зазначимо, що відповідну стипендію заснували у Києві у 2023 році.

Як отримати соціальну пенсію

Це фінансова підтримка для людей, які вже досягли пенсійного віку, але пенсійні виплати їм не передбачені через брак трудового стажу. Соціальну пенсію можна оформити у 65 років в органах соціального захисту населення за місцем прописки або за адресою фактичного проживання пенсіонера.

Також варто зібрати наступні документи:

Раніше ми писали про зміни, які відбудуться для пенсіонерів восени цього року. Також ми розповідали, хто в Україні може втратити право на оформлення пенсії.

Більше про соціальні виплати в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі