UA RU

Мобілізація в Україні: коли можуть вимагати надати військовий квиток

Всі чоловіки призовного віку повинні мати військово-облікові документи, але не завжди їх повинні вимагати для посвідчення особи

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Для посвідчення особи можуть просити пред'явити не лише військово-облікові документи

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Відомо, що в умовах воєнного стану всі чоловіки повинні мати при собі військово-облікові документи. Проте, не всі громадяни знають, у якому випадку представники ТЦК можуть вимагати пред'явити військовий квиток.

Про це розповів адвокат Роман Сімутін у своєму Telegram-каналі.

Коли у громадян можуть вимагати пред'явити військово-облікові документи?

Так, уповноважені особи дійсно мають право вимагати документи, що посвідчують особу чи її спеціальний статус. Проте, це можливо лише за наявності певних підстав, наприклад, вчинення правопорушень:

За словами адвоката, до документів, які посвідчують особу та громадянство, належить паспорт, зокрема закордонний, посвідчення водія та посвідка мігранта. Тож у разі вищезазначених правопорушень уповноважені особи не повинні вимагати пред'явити саме військово-облікові документи.

Яке покарання чекає на чоловіків, які досі не отримали військовий квиток?

Голова адвокатського об'єднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець у коментарі сайту Pro Гроші зазначив, що якщо не дотримуватися правил військового обліку та не отримати відповідні документи, то військовозобов'язані можуть заплатити штраф у розмірі від 510 до 850 гривень. У разі повторного порушення – від 850 до 1 700 гривень.

Загалом чоловікам потрібно мати такі військово-облікові документи:

Раніше ми розповідали, скільки доведеться заплатити за працевлаштування без військово-облікових документів. Також ми писали, чи законно всюди вимагати військовий квиток. Більше про воєнний стан в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі