UA RU

Культові стрічки: скільки коштують фільми "Поводир", "Кіборги" та "Ціна правди"

Деякі картини в Україні були на межі закриття через нестачу фінансування, однак гроші вдалося знайти

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Деякі кінострічки отримали чималу суму грошей

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Останнім часом українське кіно стає все популярнішим та затребуванішим. Наші кінострічки займають перші місця на фестивалях і навіть обходять у рейтингу картини іменитих режисерів. Насправді за часи незалежності вийшло чимало цікавих фільмів, однак справжній "бум" стався відносно недавно. І це не дивно, адже на фоні останніх подій люди потребують більше українського контенту.

Сайт Pro Гроші вирішив зробити добірку популярних українських фільмів та дізнатися, скільки вони коштують.

"Племʼя" (2014 рік)

Головного героя герой грає актор з порушеннями слуху. Він потрапляє у спеціалізовану школу-інтернат для підлітків з вадами слуху. Саме тут на нього чекає чимало випробувань.

Загалом це найуспішніший фільм в історії українського кіно. Картина Мирослава Слабошпицького отримала рекордну кількість нагород на міжнародних кінофестивалях. Наприклад, він знаходиться у рейтингу Rolling Stone 50 найкращих фільмів, знятих у період з 2010 року.

Для розуміння, стрічка навіть випередила кіно Тарантіно "Одного разу в Голлівуді" з Бредом Піттом і Леонардо Дікапріо.

Витратили на це кіно загалом 16,3 млн гривень. Половину профінансувало Державне агентство України з питань кіно – 8,15 млн грн. Іншу частину дав фонд Рината Ахметова та фонд Хуберта Белса Роттердамського міжнародного кінофестивалю. Також особисті кошти виділив продюсер фільму Валентин Васянович.

Слабошпицький зізнавався, що найважчим у роботі над фільмом було питання фінансування.

"Щодня було незрозуміло, чи розпочнеться робота, чи все замре", – говорить чоловік.

Трейлер на картину ви можете переглянути тут.

"Моя бабуся Фанні Каплан" (2016 рік)

Кінострічка української кінорежисерки Олени Дем'яненко це чуттєва історія молодої дівчини, яка покохала революціонера і поплатилась за це спочатку зором, а потім і життям.

Картина отримала нагороду Crystal Palace International Film Festival у номінації найкращий іноземний фільм. А кошторис склав 22 млн гривень, з них частка Держкіно – 11 млн гривень (50%).

"Ціна правди" (2019 рік)

Це історичний трилер про британського репортера Гарета Джонса, який першим розповів світові про Голодомор в Україні.

Стрічка була знята спільно з Польщею, Великою Британією та претендувала на головний приз Берлінського кінофестивалю. У фільмі знялись голлівудські актори:

Загальний бюджет стрічки складає 262,2 млн гривень. З них приблизно 9,9% (25,9 млн гривень) надало українське Держкіно. 12,2% (3 млн злотих) покрили польські Polski Instytut Sztuki Filmowej.

"Поводир" (2013 рік)

Дивом уцілілий син американського інженера, вбитого радянськими спецслужбами, стає поводирем сліпого кобзаря, якого разом з іншими бандуристами визнано ворожим елементом.

В основу сюжету лягла начебто правдива історія про з'їзд 200 кобзарів у Харкові, яких розстріляли. Однак документальних підтверджень цього факту в істориків немає.

Значну частину фільму знімали на Рівненщині. Наприклад, у Тараканівському форті знімали стару козацьку фортецю. Саме вона слугувала місцем переховувань та зустрічей кобзарів.

Робота над стрічкою тривала з 2012 року. Державною агенцією з питань кіновиробництва на створення фільму профінансували 16,6 млн гривень. Це приблизно 99,9% від загального бюджету. Кінцевий кошторис стрічки становив 16,8 млн гривень. Частину коштів на створення фільму передав Арсеній Яценюк.

"Кіборги" (2017 рік)

У стрічці Ахтема Сеітаблаєва мова йде про добровольців та військових, які 242 дні захищали Донецький аеропорт у вересні 2014 року. Українських захисників самі окупанти прозвали "кіборгами" за їх відвагу та сміливість. Це слово і стало назвою фільму.

Сценарій до фільму був написаний на основі свідчень українських військових, які обороняли Донецький аеропорт. Однак автор книги "Аеропорт" Сергій Лойко звинувачував авторів фільму в плагіаті. Чоловік запевняв, що помітив на ряд збігів.

Згодом, після критики з боку ветерана АТО Максима Музики, українського кінорежисера Леоніда Кантера та інших українських митців, Сергій Лойко перепросив за свої висловлювання.

Обійшовся фільм у 48 мільйонів гривень.

Раніше сайт Pro Гроші робив добірку найбюджетніших та елітних кінотеатрів в Україні. Також ми писали про фільми, після яких ви будете знати набагато більше про економічні відносини.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі