UA RU

Крізь роки? Які традиції святкування Нового року нам нав’язали "совєти"

Розповідаємо, звідки взялися вже звичайні для українців традиції святкування Нового року

Колаж: Pro Гроші/Дарія Давиденко

Українські vs Радянські традиції святкування Нового року

Колаж: Pro Гроші/Дарія Давиденко

У більшості українців Новий рік асоціюється з мандаринами, олів'є та Дідом Морозом. Проте деякі історики вважають це свято та звичаї його святкування успішним радянським проєктом.

Сайт Pro Гроші розповідає про радянські традиції святкування Нового року, які досі залишаються з нами.

Новий рік – радянське свято чи ні?

Старший науковий співробітник Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології Олена Чабанюк у коментарі для Радіо Свобода пояснювала, що частково це таки радянське свято. Адже святкування та традиції у тому вигляді, до якого ми з вами усі звикли, абсолютно нав'язані владою СРСР.

Загалом традиції зустрічати Новий рік були ще до приходу комуністів. Вони набрали популярності з другої половини 19-го століття. Це пов'язано з початком масового виробництва. Саме тоді почала поширюватися масова культура і з’явився Санта-Клаус. Відповідно, виникла ціла індустрія іграшок, якої раніше не було.

Але до цього найголовнішим зимовим святом було Різдво.

Після Жовтневого перевороту в 1920-х більшовики вдалися до антирелігійної політики. До 1935 року вони рішуче боролися з зимовими традиціями українців і проводили антиріздвяні кампанії. Але безрезультатно, тому що свято вже набуло поширення і полюбилося дітям. Тоді "совєти" були вимушені впровадили Новий рік з Дідом Мороз і Снігуркою, ялинкою, червоною зіркою і зміненим кулінарним кодом.

Якщо раніше на Різдво в українців були кутя та узвар, то після 1935 році з’явилися шампанське та олів’є.

Як святкували Новий рік наші батьки, бабусі й дідусі

Готуватися до Нового року в Союзі починали заздалегідь. Вже за кілька місяців люди починали купувати дефіцитні продукти. Так, з того часу й донині в українських сім'ях перед зимовими святами часто лунає фраза: "Не чіпай, це на Новий рік".

Щодо мандаринів, то лише в країнах пострадянського простору цитрусові вважають символом Нового року. Адже доступними вони ставали тільки перед святами.

Мандарини і апельсини було важко дістати. Тоді потрібно було відстояти довжелезну чергу, щоб їх купити. Це ж раніше вважалося заморським продуктом, – розповіла бабуся нашої редакторки.

У сімдесяті зʼявляється традиція зустрічати Новий рік біля телевізорів, які до того часу вже стали масовим явищем. Тридцять першого грудня 1970 року телеглядачів уперше привітав з Новим роком генеральний секретар СРСР Леонід Брежнєв. Через те що виробництво автоматизували, нарешті подешевшало і "Радянське шампанське".

Ми святкували або з батьками, або ходили до сільської ялинки. У школі перед Новим роком влаштовували дискотеку. Вдома дивилися "Блакитний вогник", їли олів'є та вінегрет, пили шампанське, дарували зазвичай один одному цукерки й апельсини та й лягали спати. Бувало давали салют, – розповідають батьки іншої редакторки сайту.

Так, святкування Нового року в сучасних українських сім'ях не надто відрізняється від радянських часів. Змінити звичаї відзначення зимових свят чи залишити їх – вибір, який кожен повинен зробити самостійно.

У скільки обійдеться Новий рік в Україні зараз

Раніше сайт Pro Гроші проаналізував ціни та підготував три "пакети" святкування на різні суми. Власне новорічний "лайт", до якого входить лише олів'є, шампанське і ялинка, коштуватиме 981 грн.

Однак це мінімальна вартість святкування. Про те, у скільки обійдеться Новий рік цієї зими кожному українцю з різним бюджетом, дізнавайтеся в нашому матеріалі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як правильно обирати ялинку на Новий рік. Також ми розповідали, скільки коштуватиме святкування зимових свят у різних країнах світу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі