UA RU

Катастрофа на ГЕС – чи отримають люди гроші на відбудову житла

Розбиралися, чи розповсюджується дія державної програми "єВідновлення" на українців, які втратили житло через затоплення

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Програма єВідновлення передбачає виплату допомоги

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці, чиє житло було зруйноване або пошкоджене внаслідок руйнування Каховської гідроелектростанції, зможуть отримати компенсацію від держави. Ці випадки потрапляють під програму "єВідновлення".

Про це розповіла очільниця Комітету парламенту з питань регіонального розвитку Олена Шуляк.

За її словами, у відповідному законі чітко зазначено, що компенсації виплачуються навіть у тих випадках, коли житло пошкоджено не внаслідок обстрілу.

Чи вплинула війна на вашу роботу?

"Ми припускали, що житло руйнуватиметься не тільки в результаті обстрілів, але й унаслідок інших дій, які може спричинити агресія РФ. Тому в законі прописано, що компенсація надаватиметься за зруйноване або знищене житло і в результаті бойових дій, і в результаті терористичних актів, диверсій тощо. Підтоплення, пошкодження та руйнування будинків, що сталися через знищення ГЕС, підпадають під дію відповідного закону", – пояснила Шуляк.

Однак Кабміну, ймовірно, ще доведеться ухвалити окрему постанову, додала депутатка. Це необхідно, щоб у документах було чітко зазначено, що пошкодження чи руйнування сталося через підтоплення з провини Росії.

Як оформити компенсацію єВідновлення онлайн

Існує наступний чіткий порядок дій для отримання державної допомоги у відновленні пошкодженого житла:

У той же час заявку для отримання коштів на ремонтні роботи в межах програми "єВідновлення" тепер зможуть подати й ті, хто не має програми "Дія" або навіть смартфона. Для цього потрібно звернутися до ЦНАПу чи органу соцзахисту у своїй громаді, і там уже допоможуть заповнити необхідні документи.

Як отримати картку єВідновлення

Картку для отримання виплати можна оформити в одному із п'яти банків-партнерів. Поступово їхній список буде розширюватись (ПриватБанк, monobank, Sense Bank, А банк та ПУМБ), а актуальний перелік буде вказано у "Дії" під час подання заявки.

Що сталося з дамбою Каховської ГЕС

У ніч на 6 червня росіяни підірвали дамбу. Через потужний вибух сталося неконтрольоване скидання води зі сховища. Як наслідок – українська влада розпочала масову екстрену евакуацію жителів Херсонської області, адже вода може затопити 80 населених пунктів.

Зокрема співробітники поліції та рятувальники проводили роботи на правобережній частині області, також частково евакуювали населення міста Херсон та острова Корабел.

У Кремлі вже звинуватили у катастрофі Україну, назвавши те, що сталося "диверсією Києва". Так, Дмитро Пєсков зазначив, що "головною ціллю було позбавити води окупований півострів Крим, оскільки подача до Північно-Кримського каналу скорочується".

Раніше ми вже писали про те, що Росія пошкодила майже всі ТЕС і великі ГЕС, а також про те, що Данілов назвав наслідки підриву Каховської ГЕС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі