UA RU

Цю звичайну монету можна дорого продати: яка копійка коштує 11 тисяч грн (фото)

Екземпляр цінний особливостями карбування та насічками на гурті, що робить її об’єктом полювання колекціонерів

Фото: НБУ, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Копійку на онлайн-аукціоні продали за 11 тисяч грн

Фото: НБУ, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

На онлайн-аукціоні продали монету номіналом 5 копійок 1992 року випуску. З-поміж сорока ставок виграла найбільша – розміром 11 111 грн.

Лот опублікували на порталі Violity.

Колишній власник поставив власну ціну монети – 10 000 грн, але за час аукціону вона трохи виросла. Така вартість обумовлена характеристиками різновиду та особливостями карбування. Загалом 5-копійчана монета – обігова, тож коштує не дорожче свого номіналу. Втім є три різновиди, за які нумізмати і колекціонери можуть віддати не менше кількох тисяч гривень.

Цей екземпляр зберігся у досить гарному стані, на фото не видно дефектів. Продавець зауважив, що монета не підлягала реставрації. Вона має рідкісний штамп – 1.1.ААк, і виготовлена з магнітної сталі. Відомо, що карбували монети в якості пробних, причому використовували заготовки для італійських 200 лір.

Плюс на монетному дворі допустили помилку, що зумовило виникнення ще одної відмінної риси цього номіналу 1992 року – крупних насічок на гурті. Загалом різновид 1.1.ААк характерний такими особливостями:

Продавець означив, що може відправити лот новому власнику Новою поштою або Укрпоштою, якщо попередньо отримає кошти на картку ПриватБанку або ПУМБ.

Що особливого в монеті за 25 тисяч гривень

На онлайн-аукціонах часто можна знайти цікаві екземпляри. Наприклад, користувач, зареєстрований під ніком Ostapp, опублікував лот і запросив за нього 25 000 грн. Монета 1992 року виготовлення, номінал – 10 копійок, різновид – 1.2ААм, матеріал – магнітна сталь з латунним покриттям.

Характерними особливостями копійки є потовщений середній зуб тризубця на аверсі, дрібна насічка на гурті та форма прямокутного трикутника грона №2 на реверсі. Вона не має дефектів і не реставрувалася. Як зауважили інші користувачі порталу, монета дійсно рідкісна, оскільки навіть на онлайн-аукціонах зустрічається нечасто.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яку українську монету продають у 200 000 разів дорожче номіналу. Також ми повідомляли, що монета може коштувати 1 млн гривень та розповідали, як виглядає копійка за такі гроші.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі