UA RU

Цивільний шлюб: що чоловік та жінка можуть отримати після розставання

Адвокат пояснив, чи можуть чоловік та жінка претендувати на сумісно нажите майно та як можна довести факт проживання однією сім'єю

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Підтвердити факт сумісного проживання у цивільному шлюбі можна через суд

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні багато сімей живуть у цивільному шлюбі, адже за якихось причин не хочуть офіційно реєструвати свої відносини. Проте, коли мова вже йде про розподіл сумісно нажитого майна, виникають певні складнощі, зокрема, як саме довести що чоловік та жінка проживали у цивільному шлюбі та що вони можуть отримати після розставання.

Про це сайту Pro Гроші розповів голова адвокатського об'єднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець.

Як довести цивільний шлюб?


Насправді якщо чоловік та жінка не хочуть офіційно реєструвати свої відносини, але наперед думають про те, як вони будуть ділити майно у разі розставання, їм потрібно встановити юридичний факт проживання однією сім'єю.

Для цього їм потрібно звернутися до суду, щоб він визнав фактичні шлюбні відносини та надав право обом з подружжя претендувати на сумісно нажите майно.

Ростислав Кравець

Голова профспілки "Українська незалежна фундація юристів", голова АТ "Кравець і партнери"

Для того, аби суд визнав юридичний факт сумісного проживання, він має врахувати безліч факторів. Це може бути:

Тобто, якщо подружжя надасть лише сумісні фото, то цього буде недостатньо й суд відмовиться розглядати цю справу. Тож, якщо обидва з пари хочуть забезпечити своє майбутнє без реєстрації шлюбу, потрібно дуже відповідально поставитися до цього питання.

Що може отримати цивільне подружжя після розставання?


Розподіл майна після розставання напряму залежить від того, чи підтвердило подружжя юридичний факт проживання однією сім'єю. Якщо ні, то жінка матиме право лише на те майно, що знаходиться у її власності, відповідно, чоловік матиме право на те, що у його власності.

Тобто, якщо у цей період, хтось із подружжя придбав квартиру або автомобіль, то після розставання це майно залишиться лише одному з пари, а інший не матиме права претендувати на нього.

У разі, якщо подружжя заздалегідь попіклувалося про забезпечення свого майбутнього, то все майно, що було придбано з дати встановлення юридичного факту сумісного проживання, ділитиметься навпіл, – зазначив адвокат.

Таким чином, виходить, що цивільне подружжя має право на половину сумісно нажитого майна лише після того, як доведуть, що дійсно проживають однією сім'єю.

Раніше ми розповідали, які права мають чоловік та жінка під час сумісного проживання у цивільному шлюбі. Також ми писали, про які ризики цивільного шлюбу варто пам'ятати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі