UA RU

Чи можна морякам виїжджати за кордон під час воєнного стану – пояснення експерта

Спочатку ця опція була не передбачена, однак згодом для регулювання питання внесли чимало змін

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Моряки повинні дотримуватися певних вимог

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Правила перетину кордону для моряків постійно змінювалися. Спочатку вони не повинні були покидати країну. Однак у вересні Кабмін дозволив їм виїжджати з України для роботи на суднах.

Про це розповідає юристка Тетяна Козян.

Що саме передбачено у постанові?

Навіть під час воєнного стану моряки призовного віку можуть перетинати кордон для:

Йдеться про певні категорії моряків, а саме:

Але для всіх них є певні умови, аби можна було перетинати кордон:

"Якщо детальніше пояснювати цю законодавчу норму, вона спрямована на те, аби моряками, які можуть виїздити за кордон, не стали ті, хто зараз обрав би таку спеціальність лише з цією метою", – говорить експертка.

Що потрібно, аби виїхати в іншу країну

Варто отримати дозвіл на виїзд за кордон. А це означає, що треба зібрати усі необхідні документи. Передусім йдеться про посвідчення особи моряка, а решта документів залежить від його категорії.

Деяких військових можуть відправити за ґрати

Раніше ми вже розповідали, що невиконання наказу належить до категорії воєнних злочинів. Покарання настає відповідно до статті 402, 403 Кримінального кодексу України.

Отже, ви можете понести відповідальність у тому випадку, коли накази не було виконано вчасно, вірно та повністю через забудькуватість, неуважність тощо.

Якщо ви відмовилися виконувати наказ в період дії воєнного стану чи у бойових обставинах, то це карається обмеженням волі від 5 до 10 років.

"Відповідно до Дисциплінарного статуту та Статуту внутрішньої служби Збройних сил України, начальник (командир) відповідає за відданий наказ, відповідність наказу законодавству України та наслідки відданого наказу", – йдеться у повідомленні.

Виходить, що виконувати варто лише законний наказ. Якщо мова йде про очевидно злочинний наказ, то ви можете від нього відмовитися й в майбутньому не понесете за це відповідальність.

Раніше ми розповідали, чи реально під час мобілізації потрапити до конкретної військової частини. Також ми писали, в кого є право служити за місцем проживання.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі