UA RU

Бруківка чи зброя? Скільки грошей міста витрачають на ЗСУ та благоустрій

Журналісти розбиралися, які міста спрямовують найбільше коштів на Сили оборони, а які не виділяють на це жодної копійки

Фото: УНІАН, 112 бридала ТрО. Колаж: Pro Гроші

Скільки коштів міста витрачають на оборону та благоустрій

Фото: УНІАН, 112 бридала ТрО. Колаж: Pro Гроші

Нещодавно президент Володимир Зеленський підписав закон, який забирає у міст "військовий ПДФО" (податок на доходи фізичних осіб). Журналісти проаналізували, скільки коштів на підтримку обласних бригад Територіальної оборони (ТрО) виділяла місцева влада кожного населеного пункту протягом останніх 9 місяців.

Про це йдеться у матеріалі видання Forbes.

Про що свідчить статистика

За даними дослідження, 21 українське місто сумарно спрямувало 3,8 млрд грн на потреби Сил оборони, а на благоустрій – 12,8 млрд грн.

Водночас бюджети міст України мають планові доходи від "військового" ПДФО у понад 26 млрд грн. Найменше – у Луцьку (354 млн грн), найбільше – у Харкова (4,7 млрд грн).

Чому Київ не включили до аналізу

Експерти кажуть, що в столиці склалась "унікальна" ситуація з видатками на оборону. Наприкінці жовтня мер Києва Віталій Кличко зазначив, що місто спрямує бійцям понад 6,2 млрд грн. Але окремої статті на ТрО в бюджеті немає, є лише субвенція в державний бюджет на потреби оборони, яку в жовтні збільшили з 300 млн грн до 1,38 млрд.

Перевагу обороні, а не благоустрою, віддає тільки одне місто України – Житомир: 547 млн грн та 246 млн грн відповідно (8,7% та 3,9% від видатків бюджету).

Влада міста Луцьк фінансує оборону та благоустрій рівномірно: 156 млн грн та 152 млн грн відповідно.

Цікаво, що решта облцентрів витрачають набагато більше коштів саме на благоустрій, навіть під час повномасштабної війни.

Найбільше фінансування обох напрямів у Дніпрі: 1,4 млрд – на оборону і 3,2 млрд – на благоустрій.

Інфографіка: Forbes

Яке місто найменше витрачає коштів на тероборону

За даними аналізу експертів, у частці від усього бюджету найбільше на благоустрій витратили Чернівці – майже 19%, а на тероборону – лише 0,1%, або 5 млн грн.

У Харкові, Ужгороді та Херсоні видатків на тероборону взагалі знайти не вдалося. Водночас влада Херсону виділила на благоустрій тільки 8 млн гривень, а в Харкові на це заплановано майже 1 млрд грн.

Що треба знати про податок на доходи фізичних осіб

Як ми писали раніше, ПДФО щомісяця сплачують роботодавці в розмірі 18% від заробітної плати кожного найманого співробітника. Гроші спочатку надходять до держбюджету, а вже потім частково повертаються у громаду, в якій були сплачені.

Що стосується військовослужбовців, вони також поповнюють бюджет податками. За 2023 рік загальна сума ПДФО склала 745 млрд гривень, з якої 64% отримали місцеві громади. Тож чим більше на територіальній одиниці військових частин та інших подібних установ, тим більшими є повернені суми.

Але з жовтня поточного року бюджети залишаться без податку на доходи фізичних осіб з військових. Завдяки перерозподілу ПДФО передбачається спрямувати на оборонні потреби близько 96 млрд гривень у 2024 році.

Раніше ми зазначали, що Рада ухвалила держбюджет на 2024 рік і розповідали, що він передбачає. Також ми повідомляли, що США може відмовити у допомозі Україні, але в Мінфіні вже знайшли альтернативу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі