UA RU

Блекаут і евакуація з Києва: Кличко розставив крапки над "і"

Мер столиці пояснив, чи є привід говорити про необхідність залишити місто вже зараз

Колаж: Pro Гроші

Кличко пояснив, чи треба евакуюватися з Києва

Колаж: Pro Гроші

Мер Києва Віталій Кличко частково відмовився від своїх заяв щодо необхідності евакуації з Києва, однак не відкидає можливості блекауту в столиці.

Про це Кличко написав в своєму Telegram.

Він зазначив, що влада столиці справді розробила план на випадок повного відключення світла через обстріли критичної інфраструктури росіянами.

"У ситуації війни, в якій ми живемо, потрібно мати плани на випадок різних сценаріїв розвитку подій і надзвичайних ситуацій. І бути готовим діяти", – зазначив мер Києва.

Кличко також повідомив, що зробили у столиці, готуючись до зими:

"Ми робимо, все, що можемо, аби забезпечити життєдіяльність столиці в цих складних умовах", – пояснив мер.

Водночас, він нагадав, що Росія підступно намагається спричинити колапс в енергетичній сфері України. А комунальники, енергетики зосереджено і оперативно усувають пошкодження мереж, роблять все, щоб мешканці мали критично важливі послуги.

Кличко пояснив, влада Києва готується до різних варіантів розвитку подій, хоча й розраховує, що найгіршого не станеться.

"Тому сьогодні приводів для паніки немає. Київ живе і працює. Витримка і воля кожного з нас – це те, що ворогу знищити не вдалося і не вдасться! Економимо електроенергію, допомагаємо один одному", – сказав Кличко.

Водночас, у КМДА додали, що к столиці все контрольовано і наразі немає причин говорити про надзвичайну ситуацію.

Директор Департаменту муніципальної безпеки Роман Ткачук пояснив, що зараз напрацьовують різні плани та вчать людей реагувати і бути готовими до блекауту.

"Це дуже важливий крок, щоб уникнути хаосу в процесах, які мають працювати на мінімізацію ризиків для населення", – зазначив він.

Кличко напередодні заявив про можливість евакуації

Мер Києва закликав бути готовими до повного знеструмлення міста на тривалий час. А також порадив розглянути можливість виїхати із столиці на зиму.

"Звертаюся до людей – на поганий сценарій, якщо у нас світла і водопостачання не буде, прорахувати, якщо у вас є родичі й знайомі в передмісті Києва, де є окреме водопостачання, пічка, тепло, щоб тимчасово там перебувати – будь ласка, домовтеся на випадок поганого сценарію, щоб ви могли провести деякий час у своїх друзів чи знайомих", – закликав Кличко.

Кличко зауважив, що столична влада зараз обговорює різні сценарії. Один із найгірших – блекаут в зимовий період.

"Ми зробимо все, що від нас залежить, щоб такого сценарію не було. Але гарантувати на 100% ми не можемо, тому моделюємо різні ситуації і кожен з нас повинен бути підготовлений до цього", – підкреслив мер.

Водночас, The New York Times опублікувала інформацію з посилання на представника КМДА про те, що влада Києва планує евакуювати близько трьох мільйонів жителів у разі повного відключення електрики. В КМДА згодом цю публікацію назвали маніпуляцією.

Раніше ми писали, що в ДТЕК озвучили два сценарії на випадок блекауту в Києві. Також ми розповідали, що у двох районах Києва змінили алгоритми відключення світла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі