UA RU

Нові правила для ФОПів – що зміниться вже в наступному році

У пояснювальній записці до проєкту державного бюджету на 2025 рік повідомили про зміни для підприємців

Фото: pexels

Для бізнесменів зміняться правила

Фото: pexels

Наразі в Україні підприємці можуть не платити єдиний соціальний внесок. Такі правила діють під час воєнного стану. Однак надалі це планують змінити, адже вже у 2025 році ЄСВ буде знову обовʼязковим.

Про це йдеться в пояснювальній записці до проєкту державного бюджету на 2025 рік.

Що відомо

В записці вказано, що на виконання положень бюджетної декларації на 2025-2027 роки щодо додаткового наповнення дохідної частини бюджетів фондів соціального та пенсійного забезпечення передбачено відновлення сплати єдиного соціального внеску фізичним особам. Тобто, зміни відчують:

Важливо, що розмір мінімальної ставки ЄСВ становить 22% від мінімальної зарплати. У 2024 році мінімальна зарплата в Україні не зміниться та становитиме і надалі 8 000 гривень. Виходить, що місячний платіж для ФОПів складе 1 760 грн за місяць. А от за рік потрібно буде заплатити 21 120 гривень.


ФОП звільнені від сплати ЄСВ з 1 березня 2022 року до кінця війни та ще на 12 місяців після її завершення. Водночас вони можуть добровільно сплачувати ЄСВ, щоб забезпечити собі страховий стаж.

Що робити підприємцю після закриття ФОП

Ми вже пояснювали те, що підприємцям треба подати відповідну декларацію та завершити виконання податкових зобовʼязань. Зверніть увагу, що у декларації потрібно вказати інформацію про всі доходи, які були отримані протягом року. Це включає:

У декларації, що ви надасте, необхідно зазначати інформацію про суми єдиного внеску, нарахованого на доходи від підприємницької діяльності, у Додатку ЄСВ 1. Водночас, це не стосується осіб, які не є платниками єдиного внеску або мають право на звільнення від його сплати. Більше про це читайте тут.

Як українці можуть закрити ФОП у ЦНАП

Ви це можете зробити через ЦНАП. Для цього потрібно заповнити заяву встановленого зразка (форма 1) та подати її до найближчого центру. Після того, як запис про припинення діяльності з’явиться в Єдиному державному реєстрі (ЄДР), то ваш ФОП офіційно вважається закритим.

Подати заяву можна кількома способами:

Більше про це читайте тут.

Раніше ми повідомляли, за що можуть штрафувати ФОПів у поточному році. Також пропонуємо дізнатися, які податки зобов'язані сплатити підприємці у 2024 році

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі