UA RU

Готуйтеся зустрічати гостей: які дії ФОПа можуть спровокувати фактичну перевірку

Контролюючий орган не попереджує платника податків про здійснення фактичної перевірки

Фото: Unsplash

Причини фактичної перевірки ФОПа

Фото: Unsplash

В Україні діє мораторій на документальні перевірки, проте фактичні та планові дозволені в умовах воєнного стану. Фізичні особи-підприємці не знають, коли в гості може навідатися податкова для здійснення фактичного моніторингу діяльності. Але певні дії ФОПа здатні перетворитися на тригер для контролюючого органу та ініціювати перевірку.

Про це повідомило Головне управління ДПС у Рівненській області.

Підстави для фактичної перевірки


Так називають контроль роботи підприємця за місцем провадження діяльності. Його здійснюють для виявлення порушень законодавства з питань регулювання обігу готівки, порядку проведення розрахункових операцій, ведення касових операцій, наявності ліцензій, дотримання норм укладення трудового договору, оформлення відносин з найманими працівниками тощо.

Підставами для проведення фактичної перевірки можуть бути певні дії в роботі ФОПа, зокрема:

Державна податкова служба може ініціювати фактичну перевірку, отримавши скаргу на роботу фізичної особи-підприємця. Наприклад, якщо споживач повідомить про роботу без касового апарату чи невидачу чеків. Також податківці самі моніторять ринок і шукають ФОПів, які порушують вимоги провадження діяльності.

Що треба знати про формування Z-звітів


Це документ з інформацією про всі платіжні операції, здійснені через РРО/ПРРО за робочу зміну. Його створюють в електронній формі та онлайн-каналами передають на фіскальний сервер податкової. Підприємці повинні знати, що відкриття зміни на реєстраторі розрахункових операцій передбачає її закриття, отже Z-звіт повинен бути сформований обов’язково.

Але трапляються випадки, що бізнес продає товари і послуги не щодня. Тому рекомендується відкривати робочу зміну безпосередньо перед проведенням першого розрахунку з клієнтом, аби не здавати в ДПС нульовий звіт. Практика показує: якщо часто формувати беззмістовні Z-звіти, це може стати сигналом для податківців про неналежне використання РРО.

Тоді контролюючий орган ініціює фактичну перевірку, навідається до підприємця і промоніторить його діяльність. Краще уникати подібних випадків, аби не стати ціллю для податкової інспекції.

Раніше сайт Pro Гроші писав, кому з ФОПів треба сплачувати єдиний податок та які ставки у 2024 році. Також ми повідомляли, що робити підприємцю після закриття ФОП.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі