UA RU

Водіям стало значно простіше: які послуги вже доступні в додатку "Дія"

У мобільному додатку власники автомобілів можуть сплатити штрафи, скасувати шеринг авто, замінити посвідчення тощо

Фото: Pexels, УНІАН, diia.gov.ua. Колаж: Pro Гроші

7 сервісів для українських водіїв, доступних у Дії

Фото: Pexels, УНІАН, diia.gov.ua. Колаж: Pro Гроші

Першими сервісами, які з’явилися в Дії, стали водійські права і техпаспорт. Міністерство цифрової трансформації, оновлюючи і модернізуючи застосунок, вагому увагу приділяє саме послугам для водіїв. Всього власники автомобілів можуть скористатися сімома сервісами.

Сайт Pro Гроші розповідає про повний перелік послуг для водіїв, які доступні в мобільному додатку "Дія".

Цей документ входить до списку тих, які можна показувати поліції в разі зупинки, оскільки повністю відповідає своєму паперовому аналогу. Окремої картки для полісу немає, але інформація відображається у техпаспорті: якщо рухомий рядок рожевого кольору, то документ дійсний, якщо жовтого – то ні.

Послуга актуальна для українців, які загубили чи пошкодили права, змінили прізвище тощо. В додатку всього за кілька кліків можна подати заяву, після чого залишається чекати на сповіщення про готовність документу. Раніше доводилося особисто відвідувати сервісний центрМВС, аби задовільнити потребу.

Водії за бажанням можуть оформити тільки цифровий документ, який повністю відповідатиме пластиковому. Наша країна стала четвертою в Європейському Союзі, яка запровадила електронні права. Так всюди носити пластик не доведеться, оскільки посвідчення постійно буде в телефоні.

Передати право керування транспортним засобом тепер можна онлайн лише кількома кліками. Власнику автомобіля легко поділитися техпаспортом з членом родини чи другом, який водитиме машину. Тобто це призначення так званого належного користувача. З моменту шерингу штрафи за порушення надходитимуть не власнику, а саме фактичному водієві.

Власне, процедура ідентична попередній. Зробивши всього декілька натискань в Дії, ви скасуєте належного користувача, який більше не має наміру керувати вашим автомобілем.

Ще один документ, який відповідає паперовому аналогу та може бути використаний під час зупинки поліцією. Щоб переглянути повну інформацію, треба перейти у бічне меню електронного свідоцтва. До всього, документ доступний на англійській мові та має міжнародне кодування.

Якщо вам виписали постанову про порушення правил дорожнього руху чи цей факт автоматично зафіксувала спеціальна техніка, відповідна інформація з’явиться в додатку. В тому ж меню можна швидко оплатити адміністративне стягнення, не виходячи з дому чи не покидаючи фактичного місця свого перебування.

Який штраф вважається неправомірним

Поліція може виписати штраф за ч. 1 ст. 121 КУпАП (керування транспортним засобом, що має технічні несправності), якщо в автомобілі будуть відсутні аптечка чи вогнегасник. Розмір санкції становить 340 гривень.

Водночас той факт, що в машині немає вказаних предметів, жодним чином не може свідчити про технічні несправності, через які експлуатація забороняється. Іншими словами, штраф за ч. 1 ст. 121 КУпАП не є законним у разі його застосування через зазначену підставу.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які автомобілі українці найбільше купували у травні. Також ми повідомляли, скільки доведеться заплатити за водіння без прав.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі