UA RU

Польща оновила деякі правила для українців: що змінилося для водіїв

Польща полегшила умови для українських водіїв, розповідаємо, що саме їм тепер дозволено

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як змінилися правила для українських водіїв в Польщі

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Польща оновила правила для водіїв. Тепер українське посвідчення водія вважається дійсним на території Польщі до 31 грудня 2023 року.

Про це повідомляє пресслужба Мінреінтеграції.

Користуватися українськими водійськими правами в Польщі до 31 грудня 2023 року можна, навіть якщо термін дії такого посвідчення закінчився. Нові норми були ухвалені 13 січня 2023 року після внесення змін до Закону "Про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї держави".

"Це також стосується громадян, які в’їхали на територію Польщі автомобілем на державних реєстраційних номерних знаках України та мають свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, видане в Україні", – йдеться у повідомленні.

Нові зміни торкнуться також й українців, які перебували на території Польщі до 24 лютого 2022 року.

Що дозволили робити в Польщі з 14 років

Йдеться про неповнолітніх українців, які наразі живуть зі своїми батьками у Польщі. Їм дозволили оформлювати перший паспорт у вигляді ID-картки з 14 років.

Отримати документ можна в одному з підрозділів ДП Документ у таких польських містах, як:

Для оформлення потрібні такі документи:

Оплачувати документ потрібно одразу у відділенні ДП Документ — за допомогою сервісу онлайн-оплати послуг. Оплатити послугу готівкою наразі неможливо. Вартість ID-картки становить 375 злотих (близько 3 тисяч гривень). Виготовлення документа триває 20 робочих днів.

Польща оновила правила в'їзду на територію країни

Українців зобов'язали пред'являти електронний документ Diia.pl, якщо вони повторно перетинають польський кордон. Умова йде обов'язковою для громадян, які не хочуть втратити статус UKR.

Громадяни України, які прибули до Польщі після 24 лютого 2022 року, а потім знову виїхали з країни, повинні повернутися назад не пізніше, ніж за 30 днів з моменту виїзду, аби не втратити статус біженця. Прикордонники перевірятимуть електронний документ навіть якщо українець їде до Польщі на роботу чи з іншою метою, але при цьому користуватиметься захистом.

Раніше ми розповідали, що українцям в Польщі знову виплачуватимуть по 500 злотих. Також ми писали, що Польща готує низку змін у Трудовому кодексі. Більше про життя українців за кордоном читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі