UA RU

Ціни знову змінились – чи варто їхати на заправку 26 травня

З'ясовували, скільки коштують бензин, автогаз та дизель в останній робочий день тижня

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Вартість автогазу не змінилась 26 травня

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В останній робочий день тижня, 26 травня, відбулися незначні зміни у вартості пального на автозаправках. Водночас ціни на автогаз залишились без змін.

Про це йдеться в даних моніторингу Консалтингової групи А-95.

Вартість пального 26 травня

За даними аналітиків, на українських заправках були встановлені наступні середні ціни на пальне:

Яке пальне ви купляєте на заправках?

Чому підвищення ПДВ на пальне лише погіршить ситуацію

Раніше ми писали, що на думку директора Консалтингової групи А-95 Сергія Куюна, при поверненні довоєнних податків бензин подорожчає на 11 грн/л, дизпальне – на 8 грн, зріджений газ – на 3 грн. Однак, він вважає, що головне навіть не це, адже ринок може знову стикнутися з проблемою у вигляді повернення схем із несплати ПДВ, який планують підвищити з 7% до 20%.

"Неймовірно, але факт: 7% ПДВ вбили увесь схематоз, який до війни був головною проблемою ринку та податкової. "Ми стільки ПДВ не платили ще ніколи", – за останній рік таке я чув від трейдерів неодноразово. Якщо знов буде 20%, то це шлях назад – у темряву й тінь", – йдеться у повідомленні.

Виходить, що ціни зростуть, а от бюджет не отримає запланованих коштів. За словами експерта, краще залишати ПДВ низьким, а потреби бюджету закривати коштом збільшення акцизів.

Якими мають бути акцизи:

У такому випадку:

Що буде з цінами на пальне у 2023 році

У Нацбанку зазначають, що темпи подорожчання пального значно зменшилися на початку 2023 року (до 27,9% річних у березні) під впливом наступних факторів:

Варто очікувати, що найближчим часом на ринку пального будуть чималі гойдалки. Наприклад, у квітні вартість пального дещо зросла, але в червні очікується зниження цін, а от у липні знову буде зростання.

Раніше ми розповідали, якою була вартість пального в четвер, 25 травня. Сайт Pro Гроші зазначав, де в Україні виготовляли розбавлений бензин. Також ми аналізували, якими були ціни на бензин та автогаз наприкінці квітня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі