UA RU

АЗС підвищили ціни на бензин після ракетного обстрілу: скільки коштує пальне

Українські заправки відреагували на частковий блекаут, який стався 23 листопада

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

АЗС оновили ціни на пальне

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

23 листопада Україна пережила одну з наймасштабніших ракетних атак російських окупантів. У деяких областях повністю зникли електроенергія та вода, велика частина населених пунктів також залишилися без світла. На частковий блекаут відреагували українські АЗС, які підняли ціни на паливо.

Скільки наразі коштують бензин і дизель, повідомило видання Мінфін.

Автозаправні станції дещо підвищили вартість пального станом на 23 листопада, проте діапазон коливань невеликий – в межах 5-12 копійок. В середньому блакитне паливо в Україні продають за такими цінами:

На заправках більшості мереж АЗС, що розташовані на підконтрольній території України, є представлені види пального. Їхня ціна коливається залежно від регіону. Наприклад, А-95 не продають тільки в Луганській області, найдорожче цей вид палива можна купити на заправках мереж ОККО та WOG (по 52 грн за літр), найдешевше – по 45 грн у Волинській, Івано-Франківській, Тернопільській, Чернівецькій, Львівській областях.

Бензин А-92 відсутній у Сумській, Херсонській, Донецькій і Луганській областях, зате дизель можна придбати майже у всіх мережах АЗС по 51,50 грн за літр в західних регіонах і по 57,99 грн на АЗС мережі SOCAR у Київській, Одеській і Черкаській областях.

Чи буде дорожчати пальне

Подальша робота автозаправних станцій планується згідно з можливим блекаутом в Україні та реаліями, до яких він змушує пристосуватися. Зокрема через ймовірну відсутність електроенергії АЗС закуповують дизельні генератори, а подекуди – термінали Starlink. Витрати на додаткове обладнання цілком можуть вплинути на ціни для водіїв.

Рівень збільшення вартості залежатиме від кількох факторів. По-перше, наскільки часто доведеться користуватися підтримкою генераторів і терміналів. Якщо на їхнє обслуговування буде витрачатися чимало коштів, це відіб'ється на вартості пального.

По-друге, якщо продаж блакитного палива залишиться на поточному рівні чи навіть збільшиться, то не доведеться значно підвищувати тарифи. Проте у випадку падіння попиту ситуація погіршиться, адже власникам станцій потрібно забезпечувати чималий спектр видатків. Зауважимо, що наявність генераторів дозволить українцям скористатися електроенергією та зарядити мобільний телефон чи павербанк.

Ціна на ресурс також залежить від ситуації на світовому ринку. Невдовзі на російські енергоносії планують ввести ембарго, через що Європа формує запаси нафтопродуктів. Це сприятиме дорожчанню дизельного пального. Плюс українські трейдери наголошують, що поступово фіксується зменшення кількості суднових відвантажень в Україну, хоча ще на грудень реалізація контрактів буде відбуватися в нормальному режимі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що нового пропонують АЗС і чого чекати від цін. Також ми повідомляли, що ситуація стає напруженою і чи готуватися водіям до дефіциту пального.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі