UA RU

Які виплати можуть вплинути на призначення субсидій – в ПФУ дали роз'яснення

В Пенсійному фонді назвали вид допомоги, яку можуть врахувати у сукупний дохід сім'ї

Фото: УНІАН, ЦКС, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Виплати деяким сім'ям вплинуть на субсидії

Фото: УНІАН, ЦКС, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Під час народження дитини українські родини отримують одноразову виплату у розмірі 10 320 гривень. При цьому деякі сім'ї мають пільги на оплату комунальних послуг. Тому їх цікавить, чи вплине отримання цієї виплати на призначення субсидій.

Відповідь на це питання дали у Пенсійному фонді.

Там пояснили, що до середньомісячного сукупного доходу сім’ї не включається частина допомоги при народженні дитини. Мова йде саме про виплату, яка проводиться одноразово і становить 10 320 гривень.

Однак потім сім'я щомісяця отримує по 860 гривень грошової допомоги протягом наступних трьох років. Ось ця виплата вже додається до середньомісячного сукупного доходу сім’ї та враховується при розрахунку житлової субсидії.

Як змінили правила надання субсидій

Кабмін нещодавно запровадив зміни, відповідно до яких пільгу на оплату комунальних послуг зможуть отримати ще більше українців. Для цього потрібно знати про три головні нововведення:

Хто не отримає субсидію у 2023 році

Пільгу не призначать громадянам, які належать до однієї з п'яти наступних категорій:

  1. Ті, у кого загальна площа житла перевищує 130 кв. м (квартира) та 230 кв. м (будинок);
  2. Ті, чиї члени сім’ї протягом 12 місяців перед призначенням субсидії здійснили купівлю чи продаж товару на суму понад 50 тис. гривень;
  3. Ті, у кого є на депозитному банківському рахунку понад 100 тис. гривень або ж облігації внутрішньої державної позики на загальну суму понад 100 тис. гривень;
  4. Ті, у кого є у власності автомобіль, з року випуску якого минуло менше ніж 5 років та/або більше ніж один транспортний засіб, з року випуску якого минуло менше ніж 15 років (крім мопеда і причепа);
  5. Ті, у кого в сім'ї є повнолітні, що не працюють або чий середньомісячний дохід менший за мінімалку, чи особи, які не сплачують ЄСВ протягом трьох місяців.

Також автоматично право на призначення житлової субсидії втрачають домогосподарства, за якими є борги за оплату комунальних послуг за три місяці та більше.

Раніше ми пояснювали, що таке обов'язковий відсоток платежу та як його розрахувати. Також ми розповідали, як ще у липні змінили правила призначення субсидій в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі