UA RU

Залишилося мало часу: як підготувати житло до опалювального сезону 2023 року

Розповідаємо, як підготувати свій дім до опалювального сезону та про що потрібно подбати заздалегідь

Фото: Pexels, Колаж: Pro Гроші

Що потрібно зробити перед початком опалювального сезону

Фото: Pexels, Колаж: Pro Гроші

Україна готується до нового опалювального сезону в умовах нових атак з боку Росії по об'єктах критичної інфраструктури. Зазвичай він починається 15 жовтня, але дата може змінюватись залежно від погодних умов. Тепло українцям дають, коли середня температура три дні поспіль не перевищує +8°C. Рішення про початок опалювального сезону ухвалює місцева влада. Спершу до теплопостачання підключають лікарні, школи, дитсадки, а потім житлові будинки.

Про те, як підготуватись до опалювального сезону у 2023 році, розповіла редакція Pro Гроші.

На думку прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, Україна значно краще підготовлена до можливого терору з боку РФ, та врахувала досвід, отриманий минулого року. Також важливим фактом є те, що Україна вперше пройде осінньо-зимовий період коштом газу власного видобутку.

Що потрібно зробити перед стартом опалювального сезону

Перш за все необхідно перевірити систему опалення: надійність труб, їх герметичність, цілісність та надійність з’єднання тощо. Цю процедуру краще робити з експертом.

Утеплення фасаду будинку

Одним зі способів знизити тепловтрати в будинку є утеплення фасаду. Це дасть змогу утримати тепло в оселі та підвищить ефективність опалення. Для цього можна використати пінопласт, мінеральну вату, пінополістирол та інші будівельні матеріали для теплоізоляції. Вони забезпечують морозостійкість стін, а отже, вашій оселі будуть не страшні сильні морози.

Підготовка вікон

Якщо у вашому домі встановлені пластикові вікна, то варто поставити їх на зимовий режим. У цьому режимі рама вікна більш щільно прилягає до його стулки, що забезпечує кращі енергозбережні показники вікон.

Додаткові джерела тепла

Однією із найпопулярніших альтернатив централізованому опаленню є кондиціонер. Він є майже в кожному домі та допомагає підтримувати комфортну температуру в період літньої спеки, а взимку може підігрівати повітря в домі. За використання 1 кВт електричної енергії кондиціонер видає близько 4 кВт тепла. Для обігріву кімнати площею до 20 м² достатньо пристрою потужністю 2-2,5 кВт, але якщо ви розглядаєте кондиціонер як варіант допоміжного джерела тепла, можна обирати моделі потужністю від 1,5 кВт. Мінусом такого способу опалення в домі є висока вартість пристрою та робіт з його встановлення.

Досить часто як додаткове джерело тепла українці обирають тепловентилятори. Це дешеві та компактні пристрої здатні швидко нагріти приміщення. Мінусом такого методу є те, що під час своєї роботи вони сильно пересушують повітря, а також більшість моделей досить шумні.

Також можна використовувати електричні конвектори. Вони недорогі та компактні, їх легко переносити з кімнати в кімнату, залежно від того, де ви плануєте знаходитись найближчим часом. Шляхом хорошої циркуляції повітря вони виробляють достатньо тепла, щоб підтримувати комфортну температуру в приміщенні. Мінусом такого способу обігріву вважається висока енергозатратність конвекторів.

Для того, щоб зберегти тепло, також можна:

Для того, щоб комфортно себе почувати при низьких температурах за вікном, не варто забувати про теплий домашній одяг, шкарпетки та ковдри.

Раніше ми розповіли, як утеплити балкон напередодні холодів, а також як вибрати найкращий обігрівач для дому та підготуватися до зими.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі