UA RU

Субсидії під час війни: які виплати не вплинуть на отримання пільг

Внутрішньо переміщені українці зможуть розраховувати на допомогу від держави

Фото: ЦКС, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Уряд змінив правила нарахування субсидій у 2022 році

Фото: ЦКС, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Через війну в Україні цього року допомоги у вигляді житлових субсидій потребують не лише домогосподарства з низьким рівнем доходів, а й внутрішньо переміщені українці. Тому уряд змінив умови надання пільг на найближчий опалювальний сезон.

Про це повідомила пресслужба Міністерства соціальної політики.

В Кабміні обіцяють, що цього року соціальна підтримка буде надходити громадянам вчасно, в справедливому обсязі і в ефективний спосіб.

Уряд передав функції призначення, нарахування і виплати житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг від органів соціального захисту населення до органів Пенсійного фонду України, які працюють за екстериторіальним принципом. У Мінсоцполітики пояснили, що такий крок дозволить оптимізувати та прискорити час проходження коштів.

Які виплати не вплинуть на нарахування субсидій

Враховуючи масштабне переміщення людей на території України, пропонується не враховувати до середньомісячного сукупного доходу громадянам при розрахунку житлової субсидії такі види виплат:

Проектом акта також поширено порядок розрахунку житлової субсидії на оплату електроенергії домогосподарствам, які внаслідок війни залишилися без централізованого постачання теплової енергії або постачання природного газу і використовують побутові електроприлади для обігріву житлових приміщень. Пільги поширюватимуться на всі території, які розташовані в районі проведення бойових дій або які перебувають в тимчасовій окупації.

Крім того, будуть переглянуті критерії надання житлових субсидій українцям, які втратили роботу в період воєнного стану та отримують допомогу по частковому безробіттю. Їм можуть бути призначені субсидії з урахуванням фактично отриманих доходів у розмірі допомоги по безробіттю.

Раніше ми писали, що переселенці, які вимушено переїхали з тимчасово окупованих територій України, матимуть змогу отримати теплий одяг на зиму. Також ми розповідали, як ВПО подати повторну заявку на допомогу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі