UA RU

Старі субсидії закінчуються: що зміниться для деяких українців з квітня

З'ясовували, як вплине індексація пенсій на розмір субсидії на оплату комуналки

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як не втратити субсидію після 1 квітня

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні вже з 1 квітня розпочнеться останній місяць виплати раніше призначених субсидій. Протягом місяця допомогу від держави призначатимуть знову на наступний рік, перераховуючи за потреби.

Грошей на всіх не вистачить

У 2023 році на державні субсидії закладено значно менше коштів, а тих, хто потребує допомоги стає дедалі більше, тому в уряді хочуть змінити механізм її надання, розповів заступник голови ОП Ростислав Шурма. За його даними на те, щоб окреслити як буде виглядати система знадобиться один-два місяці.

Наразі фахівці зайняті вивченням та обробкою різних механізмів субсидіювання. Серед варіантів, які розглядаються:

Як не залишитися без субсидії

Із травня 2023 року допомогу на оплату комуналки призначатимуть на період до кінця квітня наступного року. На призначення допомоги в першу чергу впливає наявність боргів за оплату комунальних послуг. Будьте обачними, адже субсидія не призначається за наявності простроченої заборгованості понад три місяця, строк позовної давності якої не минув та загальна сума якої перевищує 680 гривень.

Попри те, що правила оплати за комуналку під час війни стали більш лояльними, загроза позбутися субсидії у разі несплати комірного цілком реальна.

"Відповідно до законодавства, житлова субсидія не призначається за наявності простроченої понад три місяці заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, строк позовної давності якої не минув і загальна сума якої перевищує 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (680 гривень)", - нагадали в Мінсоцполітики.

Субсидіантам врахують підвищення пенсій

У разі призначення субсидії з початку неопалювального сезону доходи громадян у вигляді пенсії враховуються в розмірі нарахованої пенсії за березень поточного року.
Отже, пенсіонери, які чекають на допомогу від держави в період із 1 травня по 30 вересня 2023 року, не мають забувати про індексацію пенсій з 1 березня. Через те, що життєві обставини людини не змінились та не трапилось значного подорожчання комуналки, сума субсидії при збільшенні доходів автоматично зменшиться.

Нові правила виплати субсидій

Раніше ми вже розповідали вам про те, що з 1 лютого українці, які отримують субсидії, мають знімати гроші з рахунків та самостійно переказувати їх комунальним підприємствам за спожиті послуги.

За словами заступниці керівника ГУ Пенсійного фонду в Житомирській області Світлани Антонюк, раніше пільгову оплату за водо-, теплокористування, електроенергію та інші житлово-комунальні послуги розподіляли відділення Ощадбанку та Укрпошти. Однак з 1 лютого ця можливість скасована.

Що стосується пенсіонерів, вони й надалі, за бажанням, можуть отримувати субсидію через відділення Укрпошти. Також гроші вони можуть забрати одразу у день виплати пенсії. А от українцям непенсійного віку треба визначатись, як вони хочуть отримувати субсидії:

Кому можуть перерахувати субсидію посеред опалювального сезону

У ПФУ пояснили, що переглянути призначення допомоги можуть таким категоріям українців:

Раніше ми повідомляли про те, що через яку грубу помилку українцям відмоавляють у субсидії. Також сайт Pro Гроші писав, кому можуть перерахувати субсидію посеред опалювального сезону.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі