UA RU

Секрети від Нафтогазу — як заощаджувати електроенергію влітку

З'ясовували, як правильно користуватися електроенергією влітку, аби не платити багато за комуналку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Літом реально економити світло і не страждати від спеки

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З настанням спеки в нашій країні збільшиться споживання електроенергії через роботу кондиціонерів. Проте дотримання певних правил дозволить почуватися комфортно та зекономити на оплаті комуналки.

Про це йдеться в повідомленні Нафтогазу.

Як втримати прохолоду в приміщенні

"Зверніть увагу на клас енергоефективності кондиціонера – він має бути не нижче А: А+, А++, А+++; за можливості віддайте перевагу інверторним моделям – вони вміють перемикати режими роботи залежно від температури; не забуваймо про належне обслуговування – вчасно чистити від пилу та заправляти фреоном", – радять у компанії.

Коли краще вмикати кондиціонер

Ідеальний час для увімкнення кондиціонерів влітку – з 11 до 17 години та вночі після 23 години, щоб уникнути перевантаження енергомережі. А вранці та ввечері найкращий спосіб запустити в будинок свіже повітря – звичайне провітрювання.

Так, у постанові уряду про підвищення цін на світло для населення зазначено, що тариф у розмірі 2,64 грн за кВт-год діятиме із 1 червня до 31 грудня 2023 року. Відповідно, наприкінці року уряд знову може переглянути ціну.

Також українці й надалі можуть користуватися пільговим нічним тарифом, який складає 0,5 (тобто 1,32 грн за кВт-год) від денного. Ціна діє з 23 години вечора до 7 години ранку.

Як зміняться платіжки за світло

За словами міністра енергетики Германа Галущенка, після збільшення тарифу середня сума в платіжці за електроенергію для однієї родини зросте орієнтовно на суму до 250 гривень.

До слова, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, вважала, що тариф на світло потрібно підвищити з 1,44 грн/кВт-год до 2,88 грн за кВт.

Що буде з субсидіями

В уряді вже працюють над тим, аби збільшити розмір субсидії через подорожчання світла. Відомо, що субсидії перерахують громадянам, які вже отримують пільги.

Як пояснила перша заступниця міністра соціальної політики Дарія Марчак, перерахунок відбудеться автоматично.

"Якщо родина отримує пільгу, це означає, що вона не буде сплачувати за комунальні послуги повністю чи частково — на той відсоток, який для неї передбачений законодавством", — сказала вона.

Раніше у Кабміні розповіли про підготовку країни до нового опалювального сезону. Також ми писали, скільки українці заборгували за спожиті комунальні послуги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі