UA RU

Безробітним українцям буде легше платити за комуналку взимку — що їм потрібно зробити

Пояснюємо, як українцям, які опинилися без роботи, можна менше сплачувати за спожиті комунальні послуги

Фото: Unsplash

Безробітним українцям дозволили оформлювати субсидії

Фото: Unsplash

З настанням опалювального сезону деяких громадян держава забезпечує субсидіями на оплату житлово-комунальних послуг. Оформити таку допомогу можуть навіть українці без стабільного доходу.

Про це повідомили у пресслужбі Пенсійного фонду України.

Зазначається, що для цього громадянам потрібно пройти реєстрацію у центрі зайнятості.

"Якщо громадянин протягом періоду, за який під час призначення житлової субсидії враховуються доходи, не менш як місяць був зареєстрований у Державній службі зайнятості як безробітний, житлову субсидію на домогосподарство буде призначено", — йдеться у повідомленні.

Водночас, як пояснив заступник міністра соціальної політики України Віталій Музиченко, безробітним українцям надають субсидію з урахуванням розміру допомоги по безробіттю, яку їм виплачували у попередні місяці.

Тобто після звільнення з роботи та у випадку, якщо не вдається знайти нового роботодавця, українцям варто одразу відвідати центр зайнятості та стати на облік. Після цього громадянин отримає змогу претендувати на оформлення субсидії.

Чи надають субсидію переселенцям

У вимушених переселенців також є право отримати субсидію, навіть якщо у них відсутня реєстрація, але вони фактично винаймають житло без договору оренди.

Щоби субсидію призначили, варто оформити заявку в електронному вигляді, а також додати документи, які підтверджують проживання за фактичною адресою домогосподарства.

Також потрібно буде надати довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

В Україні збільшать виплати безробітним

Тепер громадянам без роботи держава щомісяця виплачуватиме по 1,5 тисячі гривень, замість однієї тисячі. Оновлені виплати отримуватимуть:

Хто автоматично отримує субсидію

Це правило стосується українців, які користувалися нульовою субсидією або раніше вже мали субсидію. Таким громадянам не потрібно знову звертатися за перепризначенням.

"На опалювальний період 2023 – 2024 років розрахунок житлової субсидії буде проведено в автоматичному режимі (без звернення громадян) для всіх, кому призначено житлову субсидію на неопалювальний період 2023 року, та тим, у кого розмір субсидії склав 0,00 гривень", – підкреслили у ПФУ.

Користуватися субсидіями у неопалювальному сезоні теж дозволяється. Так, з 1 жовтня по 30 квітня відбувається розрахунок субсидії на опалювальний сезон, а з 1 травня по 30 вересня — на неопалювальний період.

Раніше ми пояснювали, з яких причин в Україні масово скасовували субсидії. Також ми розповідали, як дізнатися онлайн, призначили субсидію чи ні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі