UA RU

Ринок нерухомості під час війни: яке житло в Україні продається найкраще

Повномасштабна війна змусила українців частіше купувати житло, яке забезпечить їм максимальний рівень безпеки

Фото: Unsplash

На ринку нерухомості сформувалася нова реальність

Фото: Unsplash

Під час повномасштабної війни українці дещо змінили свої уподобання щодо нерухомості. Раніше люди купували житло в певних містах і районах лише на основі своїх уподобань і потреб, але сьогодні вони хочуть перш за все переконатися, що їм буде там безпечно. З цієї причини попит на таке житло безсумнівно зріс.

Про це розповіла оглядачка ринку нерухомості Вікторія Берещак.

Яку нерухомість купують українці

Однозначно, попит на недорогі квартири зріс. Таке житло почало привертати увагу людей, оскільки більшість з них натрапила на труднощі під час повномасштабної війни. Популярність швидкого продажу недорогих квартир зросла.

Крім того, люди обов’язково звертають увагу на те, щоб їхні квартири знаходилися в більш безпечних районах. Зокрема, це стосується західних і центральних областей України. Наприклад, міста Одеса, Дніпро та Харків тощо мають менше потенційних покупців на своєму ринку.

Також, за словами Берещак, зараз люди все частіше шукають великі помешкання. Спочатку покупці здебільшого вибирали однокімнатні квартири, але з повномасштабним вторгненням люди сьогодні шукають квартири з двома, а іноді й трьома кімнатами.

"Це пояснюється тим, що під час війни родини об'єднуються, тому їм потрібна велика площа. Важливо, що ця тенденція залишиться ще після закінчення війни", – каже експертка.

За її словами, серед популярних квартир також квартири на нижніх поверхах, щоб уникнути проблем під час відключення світла, і квартири з газовим опаленням. Все це для того, щоб залишатися з опаленням, навіть якщо світла не буде тривалий час.

Якщо йдеться про тип будинку, люди більше звертають увагу на первинний ринок нерухомості, оскільки новобудови мають кращі комунікації, ніж старі будинки 1970-х і 80-х років. Крім того, люди повинні бути готові вкладати гроші в житло, якщо забудовник демонструє позитивну динаміку будівництва.

Сьогодні покупці приділяють увагу своїй безпеці, тому вибирають будинки з більшим цим показником. Завдяки цьому попит лише зростатиме на квартири в будинках з укриттям або в житлових комплексах з більшою безпекою та охороною.

Раніше ми розповідали про те, в яку нерухомість варто інвестувати у 2024 році. Також ми писали про те, як швидко відновити документи на нерухомість.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі