UA RU

Інвестори у Києві залишилися без житла: суд відсудив землю, на якій стоїть ЖК

Орендодавець земельної ділянки, яка призначена для промислових споруд, без відома побудував там житловий комплекс

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

На орендованій промисловій земельній дільнці збудували ЖК

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

У Києві на орендованій земельній ділянці, яка призначена для промислових споруд, побудували житловий комплекс. Господарський суд Києва розірвав цей договір оренди та ухвалив рішення повернути цю ділянку.

Про це йдеться в судовій справі.

Що буде з новобудовою

Ще у травні 2003 року Київська міська рада передала цю земельну ділянку, площею 4,3 га, Київському дослідно-експериментальному заводу "Вугілля" для експлуатації та обслуговування адміністративно-виробничих та господарських будівель й споруд.

Однак орендодавець вирішив без дозволу почати там будувати ЖК "Академ-Квартал". Після того, як вже звели три багатоповерхівки, а дві з них здали в експлуатацію, розпочалося судове засідання, щодо нецільового використання орендарем земельної ділянки.

Господарський суд Києва ухвалив рішення щодо розірвання договору оренди, оскільки погодився з доводами про неможливість житлового будівництва на землях промисловості.

Також орендодавець має в повному обсязі виконати всі позовні вимоги, зокрема, повернути земельну ділянку у стані, не гіршому за той, у якому він її отримав. Що буде зі збудованими будинками — поки що невідомо, однак не виключено, що їх можуть знести.

Ще у 2019 році Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження за фактом зловживання службовим становищем службовцями Київради, КМДА та Державної архітектурно-будівельної інспекції України, які сприяли незаконній забудові кількох земельних ділянок Києва, зокрема — орендованої.

Компенсація за зруйноване житло

Депутатка Олена Шуляк в ефірі телемарафону повідомила, що повноцінний механізм компенсацій за зруйноване житло запрацює у травні. Однак, така компенсація не передбачає грошові виплати — українцям надаватимуть так звані житлові сертифікати. Тобто:

Раніше ми розповідали, чому новобудови поки що на "стопі". Також ми писали, де знаходяться найдорожчі квартири у Києві.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі