UA RU

Героїчна професія: скільки платять рятувальникам ДСНС в Україні

Розповідаємо, на які виплати можна розраховувати, працюючи рятувальником, і якими навичками треба володіти

Фото: ДСНС/Telegram

Робота рятувальників в Україні

Фото: ДСНС/Telegram

Робота в Державній службі з надзвичайних ситуацій є престижною і шанованою. Туди наймають професійних рятувальників, які не бояться викликів і можуть працювати у важких умовах. Зарплати встановлюють відповідно до рівня навантаження.

Сайт Pro Гроші розповідає, скільки заробляють працівники ДСНС в Україні.

Зарплати надзвичайників


Особам рядового і начальницького складу ДСНС у 2023 році збільшили щомісячне грошове забезпечення – спеціалісти почали отримувати не менше 17 000 грн. Це підтверджується оголошеннями про працевлаштування. Наприклад, на сайті Головного управління ДСНС у Дніпропетровській області відкрили вакансії для рятувальників.

Умови роботи залежать від посади, але зарплата починається з 17 000 грн. Плюс фахівців забезпечують державними пільгами та гарантіями, дають можливість навчатися у відомчих закладах вищої освіти (стаціонар і заочно).

На кадровому порталі Work.ua сказано, що середня заробітна плата рятувальників в Україні становить 20 000 грн. Це показник на основі сотні відкритих вакансій за запитами "Рятівник", "Пожежник" тощо.

Також не варто забувати про додаткову винагороду. Під час війни особам рядового і начальницького складу ДСНС виплачують до 30 000 грн пропорційно розрахунку на місяць незалежно від місця проходження служби. А ті рятувальники, які беруть безпосередню участь у бойових діях, отримують до 100 000 грн на місяць пропорційно часу виконання завдань.

Надбавки до зарплати


Надзвичайники мають багато надбавок до основного окладу, які можуть істотно вплинути на розмір зарплати, зокрема:

Плюс є доплати за виконання службових обов’язків в особливо небезпечних умовах. Додаткові кошти передбачені для працівників, які регулярно ризикують життям і здоров’ям. Наприклад, йдеться про фахівців у бойових підрозділах.

Хто може стати рятувальником


Вимоги до співробітників ДСНС досить суворі. Вони повинні володіти кількома суміжними спеціальностями, щоб у надзвичайній ситуації стати пожежником, водієм і навіть надати першу медичну допомогу. Необхідно мати хорошу фізичну підготовку, міцне здоров’я та стійку психіку, бо професія пов’язана з людськими трагедіями.

Вища освіта не обов’язкова, проте треба мати повну загальну середню освіту. Плюс є необхідною відсутність непогашеної судимості за кримінальні злочини та адміністративні правопорушення.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які виплати належать працівникам у разі звільнення. Також ми повідомляли про зарплати залізничників в Україні та розповідали, скільки платять провідникам і машиністам.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі