Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Потрібно зробити кожному: яку важливу для українців заяву зробили в Кабміні

Пояснюємо, чому громадянам України варто прислухатися до поради одного з міністрів в уряді Дениса Шмигаля

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У Міністерстві енергетики закликали українців купувати генератори напередодні зими

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Зима, яка наближається, буде для українців складною. Російські терористи сильно нашкодили енергосистемі, тож навіть у разі відсутності нових масованих ракетних обстрілів, блекаути в містах нашої країни все одно будуть. Тому тим українцям, які не купили генератори минулого опалювального сезону, радять все ж витратитись на придбання такої техніки цього року.

Таку пораду населенню озвучив міністр енергетики Герман Галущенко.

При цьому він додав, що очолюване ним міністерство робитиме усе залежне, щоби українці взимку не користувалися генераторами.

"Купуйте генератори, перевірте, щоб вони були в робочому стані. Якщо є можливість, підсилюйте автономне функціонування – зробіть це. А ми зі свого боку разом з нашою ППО будемо робити все, щоб ця техніка вам не знадобилась", – сказав міністр.

Скільки зараз коштують генератори

Техніка працює на різному паливі, але найпопулярнішими в Україні вважаються бензинові генератори. Вони бувають звичайними та інверторними з потужністю у від 0,8 кВт. Їхня вартість – від 4 100 гривень. Натомість модель на 10 кВт обійдеться щонайменше у 74 800 гривень.

Зауважимо, що минулого року існував великий попит і на дизельні генератори. Таку техніку встановлювали в офісах, магазинах, лікарнях.

Найдешевшим дизельним генератором є модель потужністю 2,6 кВт, а заплатити за нього доведеться 18 тисяч гривень грн. За більш потужні генератори доведеться заплатити від 74 тисяч гривень.

До речі, крім генераторів українці можуть звернути увагу ще й на повербанк та Ecoflow. Більше про ці пристрої та про те, скільки вони коштують читайте у нашому матеріалі.

Чому в Україні можуть оштрафувати власника генератора

Річ у тому, що на період дії воєнного стану в Україні ФОПам та юрособам дозволили зберігати до 2 тисяч літрів пального для заправки генераторів без дозвільних документів.

Якщо ж громадянин хоче зберігати понад 2 тисячі літрів пального, йому обов'язково потрібно подати в контролюючий орган декларацію про провадження господарської діяльності.

Документ, завдяки якому можна зберігати потрібний вам об'єм палива без наслідків, вам видадуть одразу після подання декларації.

Якщо ж зберігати великі обсяги пального без документа, вам загрожує штраф у розмірі 500 тисяч гривень.

Відключення світла взимку

Раніше директор ДТЕК Максим Тімченко пояснив, що взимку цього року ситуація з відключеннями електроенергії погіршитися. Усе тому, що торік роботу енергосистеми підтримували завдяки наявності на складах великої кількості обладнання, але тепер запаси майже вичерпані.

До того ж минулого року Україна заходила в опалювальний сезон з потужністю 6 000 МВт, а вийшла з нього з потужністю 3 700 МВт. Наразі розробляється детальний план, що треба зробити, аби у наступну зиму зайти з потужністю 4 800 МВт.

Чи готова енергосистема до зими

Попри те, що енергетики працюють майже цілодобово для того, аби з настанням холодів населення не турбувалося через відключення світла, енергосистема усе ще ненадійна після терористичних атак РФ.

Так, за словами керівника енергетичної групи у відділі розширення ЄС Маркуса Ліппольда, фахівці витратили багато зусиль для відновлення енергосистеми, однак не можна переконливо говорити про те, що "ми у кращому становищі, ніж минулої зими.

Раніше ми розповідали, як довго тривав перший блекаут й до чого готуватися українцям тепер. Також ми писали, які переваги має автономне опалення для будинку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.