UA RU

Графіки повертаються: коли українцям почнуть вимикати електроенергію

Енергетичні компанії закликали споживачів відповідально та економно використовувати електроенергію

Фото: Pro Гроші

В Україні ввели графіки відключення електроенергії

Фото: Pro Гроші

Після шести днів без планових відключень електроенергії в Україні ситуація знову змінилася. Хоча 12 вересня зранку не планувалося застосування графіків відключень, але пізніше з’явилася необхідність ввести обмеження.

Про це повідомили у ДТЕК.

Як вимикатимуть електроенергією 12 вересня

У четвер українцям почнуть вимикати електроенергію по одній черзі починаючи з 13:00 до 23:00. У компанії зазначили, що споживачі можуть дізнатися точний графік відключень через:

"Дуже просимо максимально зменшити використання електроенергії, коли вона є, щоб зменшити кількість і тривалість відключень", – закликали в ДТЕК.

Оновлено: застосування графіків відключення світла відбудеться з 13:00 по 00:00.

Що відомо про стан електросистеми

В Укренерго повідомили, що споживання електроенергії в Україні продовжує зростати. Станом на 9:30, споживання було на 4,5% вище, ніж у середу, 11 вересня. При цьому вчора ввечері був зафіксований новий максимум споживання, що на 1,7% більше, ніж у попередній день.

Українська енергосистема досі відновлюється після дев’яти атак, які завдали значної шкоди енергетичній інфраструктурі. Через дефіцит потужності тривають аварійні та планові ремонти. Тому українців закликали економно використовувати електроенергію протягом усього дня.

Для того, щоб подолати дефіцит, Україна отримує аварійну допомогу від: Польщі та Словаччини. Електроенергія також імпортується з інших сусідніх країн:

Радник прем'єр-міністра України Юрій Бойко повідомляв, що Україна шість днів обходилася без графіків відключень завдяки аварійній допомозі від сусідніх країн. Це допомогло уникнути відключень у вечірній час і підтримувати стабільність енергосистеми.

Водночас, через бойові дії та погодні умови, станом на ранок знеструмлено 602 населені пункти, зокрема у Донецькій, Дніпропетровській, Сумській, Чернігівській, Херсонській і Харківській областях. Погодні умови також вплинули на Київську та Одеську області.

Раніше ми повідомляли, як борги гальмують розвиток зеленої енергетики в країні. Також ми писали, що може захистити енергосистему України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі