UA RU

Енергетичне зцілення: чи чекати відключення світла найближчим часом

Народний депутат Сергій Нагорняк також пояснив, що допоможе захистити енергосистему країни

Фото: Pexels

Нардеп пояснив, як Україна може уникнути відключень світла

Фото: Pexels

В Україні вже як декілька днів припинили застосовувати обмеження з електропостачання. Та, найближчим часом відключень вдасться уникнути, якщо не буде нових обстрілів. В іншому випадку доведеться знову пристосовуватися до графіків. Та станом на 9 вересня енергосистема країни працює стабільно.

Про це заявив народний депутат, член Комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк в етері КИЇВ24.

Чому раніше українцям вимикали електроенергію

Депутат пояснив, що причиною нещодавніх обмежень електропостачання стало пошкодження значної кількості енергетичного обладнання 26 серпня внаслідок масованих атак. Після російських обстрілів було пошкоджено як мале, так і велике обладнання, яке потребувало серйозних ремонтних робіт.

"Ворог використав проти наших енергетичних об’єктів нове озброєння – касетні боєприпаси, що мають більшу площу ураження", – зазначив Сергій Нагорняк.

Відновлення енергетичних підстанцій тривало два тижні. Саме з цим були пов'язані відключення електроенергії споживачам в різних регіонах України.

"Всі ці два тижні продовжувалися менш масовані атаки. Фактично на вихідних і сьогодні ми проходимо без відключень. Я сподіваюся, що найближчим часом буде без відключень", – сказав він.

Нагорняк наголосив, що станом на 9 вересня в українській енергосистемі немає значного дефіциту. У зв’язку з цим нардеп прогнозує, що найближчий тиждень пройде без відключень, за умови, що не буде нових ракетних атак по нашій інфраструктурі.

Що допоможе захистити енергосистему

Депутат зазначив, що на всіх рівнях, зокрема зусиллям президента Володимира Зеленського, відбувається активна робота над отриманням нових систем протиповітряної та протиракетної оборони для України.

"І партнери України надають нові системи ППО", – підкреслив Сергій Нагорняк.

Він також зазначив, що на підстанціях "Укренерго" встановлюють системи другого рівня захисту, які здатні захищати великі трансформатори від атак дронів та уламків від ракет.

Раніше ми повідомляли, коли потрібно передати показники лічильника, щоб не переплачувати за світло. Також пропонуємо дізнатися, що гальмує розвиток зеленої енергетики в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі