UA RU

Як закрити платіжну картку, щоб раптово не зʼявилися борги

Громадянам потрібно правильно анулювати картку у фінустанові, аби не мати проблем в майбутньому

Фото: pexels

Українці користуються платіжними картками

Фото: pexels

Коли люди припиняють користуватися певною платіжною картою від банку, то вирішують її повністю закрити. Однак не вистачить лише не здійснювати платежі нею. Варто пройти певні кроки, аби все зробити правильно.

Про це пише Національний банк "Гаразд".

Що варто пам’ятати

В окремих випадках банки можуть нараховувати комісію, якщо вони обслуговують незакритий рахунок (моніторинг неактивного рахунку). Іноді її можуть автоматично списати з карткового рахунку, якщо там є гроші. Також її можуть обліковувати як борг перед банком.


Пам'ятайте, що навіть якщо на вашій картці немає коштів і вона прострочена, пов'язаний з нею поточний рахунок продовжує функціонувати й залишається активним у системі банку.


Банк може стягувати комісійний збір, якщо:

  1. ви зняли усі гроші з картки та зберігаєте на рахунку менше встановленої банком суми;
  2. ви витрачаєте менше певної суми на місяць. Тобто, перестали користуватися карткою на тих умовах, що прописані в договорі;
  3. якщо закінчився пільговий період обслуговування.

Виходить, якщо ви не користуєтеся карткою, де є комісія за її обслуговування, то її необхідно повністю закривати. Якщо цього не зробити, то банк продовжить нараховувати плату за обслуговування, а потім ви помітите заборгованість перед фінансовою установою. Однак погашати її доведеться вже з відсотками.

Закрити картку ви можете у відділенні банку. Для цього варто лише написати заяву. Також це можна зробити дистанційно через платіжний або мобільний застосунок, а також зателефонувавши до контакт-центру.

Як закрити поточний рахунок та завершити обслуговування в банку

  1. плата за СМС-інформування;
  2. відкладені комісії за послуги;
  3. регулярний платіж з поповнення мобільного телефону тощо.

Якщо у вас є кілька платіжних карток, прив'язаних до одного поточного рахунку, і ви вирішили припинити користуватися лише однією з них, немає потреби закривати весь рахунок. Просто анулюйте ту картку, яку більше не плануєте використовувати.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Укрпошта хоче отримати обмежену банківську ліцензію. Також ми повідомляли про власників наших улюблених телеканалів і розповідали, кому належать українські ЗМІ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі