UA RU

Відмова від фіксованого курсу долара: Нацбанк назвав передумови та строки

Заступник голови Нацбанку пояснив, за яких умов можна буде відмовитися від фіксованого курсу гривні до долара

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Коли буде скасована фіксований курс долара до гривні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Національний банк України готовий відмовитися від фіксованого курсу гривні до долара на рівні 36,6 грн, який був закріплений ще з липня 2022 року, однак для цього необхідна комбінація кількох факторів.

Про це повідомив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук в інтерв’ю Економічній правді.

"Наразі режим фіксованого обмінного курсу актуальний і продовжує відігравати важливу роль у забезпеченні цінової та фінансової стабільності, ураховуючи суттєвий розрив між попитом та пропозицією на валютному ринку", – сказав він.

Відомо, що в грудні та січні НБУ продавав на міжбанку по 3 млрд доларів на місяць. Водночас отримання міжнародної допомоги дозволяє не тільки компенсувати ці витрати, а й нарощувати резерви – до 29,9 мільярда доларів.

Які передумови переходу до плаваючого курсу

Які перспективи відмови від фіксованого курсу

За словами заступника голови Нацбанку, перехід до динамічного курсу гривні до долара не є найближчою перспективою.

"Водночас повернення до "плавання" не означатиме "ралі" на валютному ринку. Будь-який перехід буде дуже поступовим та керованим зі створенням відповідних передумов. Це необхідно для того, щоб перехід до "плавання" не генерував шоків ані для валютного ринку, ані для економіки", – додав він.

Що ви обираєте для обміну валют?

Що трапиться з курсом долара у 2023 році

За словами народного депутата, члена Комітету ВР з питань економічного розвитку Олександра Маріковського, українці у 2023 році навряд чи побачать курс долара у 50 грн.

На його думку, попри повномасштабну війну, яку розпочала Росія, українська національна валюта не так сильно девальвувала, як передбачалося на початку року.

"У нас зараз курс притомний, порівняно з ситуацією, у якій перебуває країна. Що стосується цього року, то є консенсус-прогноз від експертів, які сходяться в оцінках, що українська гривня буде триматися на рівні 41 гривні за долар. При цьому уряд встановив середню планку на рівні 42 гривні за долар", – зазначив політик.

Ми також писали про те, скільки коштує іноземна валюта в обмінниках у вівторок, 14 лютого. Крім того, сайт Pro Гроші розповідав, куди інвестувати 1 000 доларів та отримати прибуток.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі