UA RU

Українці через війну отримають нову допомогу від держави – хто саме і скільки

Розповідаємо, кому в Україні будуть виплачувати нову фінансову допомогу у 2023 році

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

У 2023 році українцям планують додатково виплатити 16 тисяч гривень

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Український уряд у 2023 році планує запровадити фінансову підтримку для ветеранів, які отримали інвалідність І-ІІ групи.

Про це йдеться у відповідній постанові уряду.

Зазначається, що проєкт будуть реалізовувати Міністерство ветеранів спільно з Товариством Червоного Хреста України.

Фінансову підтримку у розмірі 16 тис. грн виплатять ветеранам, які надали статус особи з інвалідністю внаслідок війни І або ІІ групи, та відомості про яких внесені до Єдиного державного реєстру ветеранів війни.

Наразі відомо, що уся сума виплат буде надходити платежами по 4 тис. грн впродовж 4 місяців після підтвердження заяви. Саму заяву можна буде подати онлайн.

Одноразова фінансова допомога українцям

Мова йде про волонтерів, які отримали травми, контузію чи каліцтва під час надання допомоги у зоні збройної агресії. Так, якщо волонтер був поранений під час роботи в районі проведення антитерористичної операції, чи здійснюючи заходи із забезпечення національної безпеки, або ж допомагаючи громадянам на території бойових дій і збройних конфліктів, він має право на одноразове фінансове забезпечення від держави. Виплату призначають після звернення до Міністерства у справах ветеранів чи відділення ЦНАП за місцем проживання.

Розмір виплат залежить від двох факторів: ступеня втрати працездатності, тобто групи інвалідності, та розміру прожиткового мінімуму, встановленого на момент призначення допомоги.

Соцдопомога на дітей: якими будуть виплати у 2023 році

Розмір соціальних виплат на дітей у 2023 році залежатиме від віку – 2 272 грн для малюків до 6 років, та 2 873 грн – від 6 до 18 років. Удвічі більше від держави отримуватимуть діти, які перебувають під опікою. Але не забувайте, що одночасно з допомогою можна отримувати лише виплати на дітей з інвалідністю. Якщо призначена будь-яка інша державна допомога, стипендія, аліменти, пенсія тощо, розмір такої виплати віднімають від суми допомоги на дитину:

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, що зміниться в Україні з 1 січня. Також ми писали, як зміняться розміри соцвиплат наступного року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі